Breaking news

Alex Salmond, premierul Scoției, demisionează după eșecul privind referendumul de independneță

Alex Salmond a anunțat vineri că demisionează din funcția de lider al Partidului Național Scoțian și că va renunța la funcția de premier, ca urmare a eșecului în referendumul privind independența Scoției.

alex salmond - scotiaLa o zi după încheierea referendumului privind independența Scoției de Marea britanie, premierul Alex Salmond, inițiatorul acestei consultări populare, a anunțat că își dă demisia.

”Pentru mine, în calitate de lider, timpul meu aproape a trecut, dar pentru Scoția campania continuă și visul nu va muri niciodată”, a declarat Alex Salmond la Edinburgh.

Premierul a precizat că nu va accepta numirea ca lider al Partidului Național Scoțian în cadrul conferinței anuale din luna noiembrie și că atunci el va demisiona din funcția de premier ‘pentru a permite alegerea unui nou lider’.

Joi, 18 septembrie, scoțienii au ieșit masiv la vot, în proporție de 84,6%, iar 55,3% dintre aceștia au votat împotriva independenței Scoției față de Regatul Unit.

În favoarea menținerii în Regatul Unit au votat 2.001.926 de scoțieni (55,3%), în timp ce pentru independență s-au exprimat 1.617.989 de votanți (44,7%).

Regina Elisabeta a Marii Britanii a declarat vineri că este sigură că scoțienii vor putea conviețui într-un spirit de respect reciproc.

Mulți din Scoția și din alte părți nutresc astăzi sentimente și emoții contrastante — în rândul prietenilor, familiei și vecinilor. Aceasta este, desigur, natura tradiției democratice solide de care ne bucurăm în această țară. Dar nu am nicio îndoială că aceste emoții vor fi temperate de o înțelegere a sentimentelor celorlalți. Acum, trebuie să ne amintim că, în pofida unei multitudini de opinii care au fost exprimate, avem în comun dragostea durabilă pentru Scoția, care este unul dintre lucrurile ce ne ajută să fim toți uniți. Cunoscând oamenii din Scoția, nu am niciun dubiu că scoțienii, ca și alții din Regatul Unit, sunt capabili să își exprime opiniile la care țin, înainte de a se alătura într-un spirit de respect și sprijin reciproc, pentru a munci constructiv pentru viitorul Scoției și al tuturor părților acestei țări”, a spus suverana Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

>