Breaking news

Alertă nucleară în Japonia: nivel ridicat de radiaţii, după incendiu

În dimineaţa zilei de marţi, 15 martie, a avut loc un incendiu la reactorul 4 al centralei Fukushima. Nivelul radiaţiilor a crescut de 400 de ori mai mult decat nivelul normal.

112-alertaAutoritățile japoneze sunt în alertă maximă după ce aseară reactorul 2 a explodat iar în această dimineață a a vut loc un incendiul la reactorul 4 al centralei nucelare Fukushima 1. Nivelul de radiaţii din zonă a depăşit de până la 400 de ori limita admisă, fapt ce pune în pericol viaţa oamenilor aflați în apropierea centralei nucleare.

Probleme grave sunt și la reactoarele 5 şi 6 de la centrala nucleară Fukushima. Răcirea acestora pare să nu funcţioneze la parametrii normali.

În Japonia s-a produs înrăutăţirea vremii şi intensificarea vântului. Acest fapt agravează deplasarea norului radioactiv  înspre zonele populate.

Guvernul nipon a anunţat marţi că nivelul radiaţiilor a crescut până la un nivel la care “poate avea impact asupra sănătăţii oamenilor”. Oficialităţile au cerut oamenilor aflaţi pe o rază de 40 de km în jurul centralei să nu-şi părăsească locuinţele sub niciun motiv.

Agenţia Kyodo informează că lângă reactorul nr. 3 de la Fukushima 1 radiaţiile sunt de 400 de ori mai mari decât limita normală anuală. Radioactivitatea ar fi crescut şi la Tokyo, dar autorităţile din metropolă spun că nivelul radiaţiilor din capitală este încă prea scăzut pentru a pune în pericol populaţia, formată din 12 milioane de locuitori.