Breaking news

Alertă în Orientul Mijlociu. SUA își închide 20 de ambasade de frica unui atentat terorist

Decizia neobişnuită luată de Washington de a închide peste 20 de reprezentanţe diplomatice a fost motivată de interceptarea unor mesaje ale unor înalţi responsabili ai Al-Qaida, au declarat duminică responsabili şi aleşi americani.

scut antiracheta suaStatele Unite sunt în stare de alertă, a subliniat Michael McFaul, preşedinte al Comisiei pentru securitate internă a Camerei Reprezentanţilor, evocând “una dintre cele mai credibile ameninţări şi cele mai precise pe care le-am văzut după 11 septembrie”. Un atentat pare “iminent, a apreciat acesta.

“Există un flux semnificativ ce evocă ameninţări, iar la acesta reacţionăm”, a explicat  generalul Martin Dempsey, şeful statului major american. Ameninţările cu atentate Al-Qaida vizează totalitatea intereselor occidentale, a prevenit acesta, adăugând că acestea sunt “mai specifice” ca tot ce acesta a văzut până în prezent.

Interpol aminteşte că luna august este o dată legată de mai multe “atacuri teroriste violente” în India, Rusia şi Indonezia.

O ameninţare este cel puţin concretă: într-o înregistrare audio postată pe forumurile de promovare a jihadului, liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, acuză Statele Unite că au “complotat” cu armata egipteană şi minoritatea creştină coptă pentru a obţine destituirea preşedintelui islamist egiptean Mohamed Morsi, în urmă cu o lună.

Sâmbătă, un atentat sinucigaş cu maşină-capcană a vizat un consulat indian din estul Afganistanului, în apropiere de frontiera pakistaneză, şi a provocat moartea a cel puţin nouă persoane şi rănirea altor 20.

>