Breaking news

Alergiile – cum facem față acestor afecțiuni?

Alergiile reprezintă niște afecțiuni extrem de dificil de gestionat și deranjante, deoarece îți pot afecta serios calitatea vieții. Fie că vorbim despre alergiile de sezon, atunci când apar la diferite plante, fie că vorbim despre alergiile permanente, aici fiind vorba mai ales de cele digestive și de cele la diferite animale, ele reprezintă niște factori care pot reduce productivitatea și pot scădea chiar stima de sine.

Tipuri de alergii

Alergiile se clasifică în primul rând în două mari categorii, și anume alergiile respiratorii și alergiile alimentare. Alergiile respiratorii îți vor da reacții din sfera orl, și anume probleme respiratorii, inflamarea mucoasei nazale, înroșirea și mâncărimi ale ochilor, sau chiar edem al acestora, senzația de mâncărime în gât și afecțiuni ale căilor respiratorii.

Pentru depistarea acestor alergii este necesar un control la alergologie cluj unde probabil vei primi recomandare de realizare a unor analize pentru depistarea exactă a alergenilor. Acești alergeni pot fi diverși, de la polen de la diferite plante, inclusiv conifere, cereale, etc, la păr de pisică sau alte animale și chiar epiteliu de animale, uneori la înțepături de insecte.

Alergiile alimentare apar atunci când ingerezi alimente care conțin alergeni la care ești sensibil și se pot manifesta de la dureri abdominale, greață, vărsături, până la apariția de iritații și chiar probleme respiratorii. În cazul tuturor acestor alergii cea mai periculoasă reacție poate fi șocul anafilactic, caz în care dacă nu se intervine suficient de repede se poate ajunge chiar la deces.

Ce să faci când ai o reacție alergică?

Este de preferat, în primul rând, să știi că există anumiți factori care îți declanșează alergii și să îi ocolești, având în vedere că o dată poți avea o reacție moderată, însă se poate transforma foarte ușor într-una gravă. Dacă însă nu poți ocoli acești factori, de exemplu nu te poți feri de polenul florilor dacă există un câmp lângă locuința ta, poți să folosești anumite medicamente special destinate ameliorării simptomelor alergiilor.

Acestea se găsesc fie sub formă de pastile, picături, unguent, spray nazal sau chiar picături oftalmice. Pentru cazurile grave, în care poți să ajungi la șoc anafilactic, cel mai bun exemplu fiind în cazul înțepăturii de albină la care foarte multe persoane ajung la reacții grave, se recomandă purtarea în permanență asupra ta a unui kit de prim ajutor care conține o seringă cu adrenalină. Aceasta trebuie aplicată imediat ce observi că ai intrat în contact cu factorul alergen.

>