Aleodor Frâncu și-a dat demisia din funcția de șef la Romatsa din cauza accidentului aviatic de la Cluj

Aleodor Frâncu, directorul general al ROMATSA, și-a dat demisia din funcție la câteva ore după ce premierul Ponta a cerut Consiliului de Administrație, demiterea acestuia pe motiv de incompetență în cazul accidentului aviatic de la Cluj soldat cu doi morți.

aleodor francu - romatsaAleodor Frâncu ocupa funcția de director Romatsa din luna mai 2012. Acesta nu a mai așteptat să fie demis de Consiliul de Administrație și a decis că e mai bine să plece singur.

Raportul privind tragedia aviatică din Apuseni arată că ROMATSA nu a manifestat un rol activ în cazul accidentului aviatic și nu a luat măsurile necesare pentru stabilirea zonei de căutare a aeronavei.

Ca urmare a analizei efectuate în conformitate cu procedurile standard reglementate de actele normative în vigoare şi având în vedere modul efectiv în care au acţionat instituţiile cu responsabilităţi, putem afirma că se impune instituirea unei coordonări ferme în situaţii similare, revizuirea procedurilor operaţionale din perspectiva respectării acestora, precum şi implementarea unor sisteme noi care să asigure în sistem de urgenţă stabilirea cu acurateţe a locaţiilor în care se petrec evenimente aviatice, după cum urmează: A. Sistem de localizare a terminalelor mobile în reţelele operatorilor de telecomunicaţii (pe cheltuiala operatorilor) asemănător obligaţiilor prevăzute de lege de implementare a funcţiei legale de interceptare. B. Implementarea unui sistem cu staţii automate meteo şi camere WEB pe infrastructura operatorilor de telecomunicaţii şi STS, în zonele neacoperite de staţiile meteo ale Administraţiei Naţionale de Meteorologie, de regulă în zonele montane. C. Procedură operaţională în baza căreia structurile responsabile să solicite date şi informaţii, iar instituţiile cu atribuţii să le furnizeze în format integrat. D. Exerciţii de alarmare periodice în scopul verificării modului de aţ?iune a structurilor cu responsabilităţi în situaţia producerii unor accidente aviatice în zone dificile“, sunt propunerile prezentate premierului Victor Ponta de către vicepremierul Gabriel Oprea.

Din cauza lipsei de implicare a Romatsa, pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion, au decedat, după șase ore de agonie în pădurea din pasul Ursoaia.

>