Breaking news

Alegeri parlamentare anticipate în Grecia după ce Parlamentul nu a reușit să aleagă președintele

Grecii vor fi chemați anticipat la urne în 2015, pentru a-și alege noul Parlament, ca urmare a eșecului de luni, când actualul legislativ de la Atena nu a reușit să aleagă președintele țării. Drept urmare, potrivit constituției elene, Parlamentul este dizolvat și se convoacă alegeri anticipate.

parlament greciaFinalul de 2014 găsește Grecia în pragul unei crize politice care pune în pericol zona euro. Stavros Dimas, un fost comisar european, candidatul Guvernului grec în alegerile prezidenţiale, nu a reușit să întrunească voturile majorității parlamentare. Astfel că Parlamentul va fi dizolvat în termen de zece zile şi vor fi convocate alegeri legislative anticipate.

Stavros Dimas avea nevoie de 180 de voturi în al treilea tur de scrutin, numai că luni a obţinut doat 168, exact ca în urmă cu şase zile, când a avut loc turul doi. În primul tur el a obţinut 160 de voturi.

Alegerile anticipate favorizează partidul de extremă stânga, Syriza, ce se opune măsurilor de austeritate impuse de zona euro.

Duminică, Gikas Hardouvelis, ministrul Finanţelor din Grecia, a avertizat că alegerea unor măsuri anti-austeritate ar putea conduce la penalizări economice din partea Băncii Centrale Europene.

Alexis Tsipras, liderul partidului Syriza, vrea să păstreze Grecia în zona euro, însă a jurat să oprească măsurile de austeritate impuse în cazul în care câştigă alegerile care ar putea avea loc la sfârşitul lunii ianuarie sau la începutul lui februarie 2015.

Germania a avertizat Grecia că orice încercare de a împiedica măsurile de austeritate impuse într-o ţară ce foloseşte moneda euro, după alegeri, nu va fi tolerată, stabilind astfel ţara pe un curs contrar UE şi BCE.

Primul ministru al Greciei, Antonis Samaras, a avertizat parlamentarii şi alegătorii că perspectiva unei victorii a partidului Syriza „ar arunca Grecia în haos“.

Într-un sondaj publicat de ziarul „To Vima“, Syriza conduce cu 27,4%, comparativ cu 25,7% susţinere pentru partidul premierului Samars, „Noua Democraţie“.

Alegerile parlamentare anticipate se vor organiza fie pe 25 ianuarie, fie pe 1 februarie 2015.

>