Breaking news

Alegeri parțiale locale și parlamentare, simultan cu europarlamentarele

loading...

Duminică, 25 mai, în 19 județe se vor organiza, în paralel cu alegerile europarlamentare, alegeri locale parțiale pentru posturile vacante din administrația locală – președinte de Consiliu Județean, primar sau consilier local. În plus în mai multe colegii din țară se vor organiza alegeri parlamentare parțiale pentru senatori și deputați, ca urmare a vacantării mai multor locuri.

vot referendum 2012Alegătorii din 19 județe vor pune ștampila pe mai multe buletine de vot, alegându-și în același timp atât reprezentanții locali, cât și pe cei din Parlamentul European. Iar ce din București și Ilfov, sunt chemați să își voteze alți senatori și deputați.

În județul Argeș, vor avea loc alegeri parțiale locale pentru funcția de președinte al Consiliului Județean. La aceeași dată se vor organiza alegeri pentru primari în 17 localități: comuna Borșa — județul Maramureș, orașul Panciu — județul Vrancea, comuna Luizi Călugăra — județul Bacău, comuna Apața — județul Brașov, comuna Valea Râmnicului — județul Buzău, comuna Ziduri — județul Buzău, comuna Obreja — județul Caraș-Severin, comuna Rasova — județul Constanța, comuna Ideciu de Jos — județul Mureș, comuna Breznița Ocol — județul Mehedinți, comuna Mărgineni — județul Neamț, comuna Măgureni — județul Prahova, comuna Păulești — județul Prahova, comuna Crângu — județul Teleorman, comuna Troianul — județul Teleorman, comuna Criciova — județul Timiș și comuna Dimitrie Cantemir — județul Vaslui.

Totodată, se organizează alegeri locale parțiale pentru consiliile locale în următoarele localități: orașul Pogoanele — județul Buzău, comuna Buntești — județul Bihor, comuna Calvini — județul Buzău, comuna Hulubești — județul Dâmbovița, comuna Coșoveni — județul Dolj, comuna Săcălaz — județul Timiș, comuna I.C. Brătianu — județul Tulcea, comuna Andreiașu de Jos — județul Vrancea.

Șapte candidați se vor afla pe buletinele de vot la alegerile parțiale pentru funcția vacantă de președinte al Consiliului Județean (CJ) Argeș.
La Biroul Electoral de Circumscripție Județean Argeș și-au depus candidaturile președintele interimar al CJ Argeș, Florin Tecău (alianța PSD-UNPR-PC), senatorul Ion Popa (PNL), deputatul Cătălin Teodorescu (PDL), deputatul Mihai Deaconu (PP-DD), Lucian Cioacă (PMP), Gheorghe Dinescu (PNȚCD) și Gheorghe Davidescu (Forța Civică).
Pe 25 mai sunt așteptați la urne peste 540.000 de alegători aflați pe listele electorale permanente. Pentru alegerile parțiale din județul Argeș au fost tipărite 596.189 de buletine de vot.
Funcția de președinte al CJ Argeș a devenit vacantă după ce prefectul județului a semnat, pe 24 februarie, un ordin prin care se constata încetarea înainte de termen a mandatului social-democratului Constantin Nicolescu, pentru conflict de interese.

În comuna băcăuană Luizi Călugăra candidează pentru ocuparea funcției de primar la alegerile parțiale, în ordinea stabilită prin tragere la sorți, Nelu Ilieș (PNL), Anton Iancu (PDL), Florențiu Butacu (Alianța PSD-UNPR-PC), Petre Horvath (PP-DD), Anton Horvat (PER) și Romeo Butacu (PMP). La urne sunt așteptați 4.260 de alegători din comună.  Funcția de primar a devenit vacantă ca urmare a faptului că fostul edil Aurel Varga și-a dat demisia după ce fusese arestat sub acuzațiile de abuz în serviciu, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals intelectual.

Locuitorii comunei Buntești sunt chemați la urne pentru a vota noii consilieri locali, în urma dizolvării Consiliului Local ales în iunie 2012 din cauza neconvocării timp de două luni consecutiv.
Cei 3.759 de cetățeni cu drept de vot din comună vor avea de ales între candidați de la șase partide: PSD, PDL, PNL (fiecare având 17 candidați), PER (șase candidați), Forța Civică (cinci) și PMP (trei).
Noul Consiliu Local va fi alcătuit din 13 consilieri. În mandatul anterior, acesta era alcătuit din șase consilieri USL, șase PDL și unul de la PRM.

Prefectura Brașov organizează alegeri parțiale pentru funcția de primar în comuna Apața, după ce primarul localității a decedat în luna aprilie 2013. Pentru această funcție și-au depus candidaturile reprezentanți ai Alianței PSD-UNPR-PC, PDL, Forța Civică și UDMR. În comună au fost organizate două secții de votare, numărul alegătorilor înscriși pe liste fiind de 2.296.

În patru localități din județul Buzău — Valea Râmnicului, Ziduri, Calvin și Pogoanele — vor avea loc duminică alegeri parțiale. În comuna Valea Râmnicului, în cursa electorală pentru funcția de primar s-au înscris șase candidați: Valentin Urloiu (PNL), Marian Galbenu (PSD), Marin Jurubiță (PDL), Ștefan Burlacu (PRM), Dorinel Militaru (PMP) și Silviu Mereuță (PP-DD). În comuna Ziduri, patru candidați își dispută funcția de primar: Ionel Munteanu (PP-DD), Nicolae Nedelcu (PSD), Mihai Constantin (PNL), Mihăiță Iordache (PDL).  În alte două localități, comuna Calvini și orașul Pogoanele, se desfășoară alegeri anticipate pentru consiliile locale, la care participă nouă, respectiv patru formațiuni politice.

Pe 25 mai vor avea loc alegeri locale parțiale pentru Primăria comunei Obreja. Candidații înscriși în cursă sunt: Mihai Pop (PNL), Rusalin Rudilă (PDL), Gheorghe Jigau (Forța Civică), Ion Peia (PSD). Comuna Obreja a rămas fără primar, spre finele lunii martie, când fostul edil Petru Pop a decedat.

Alegătorii comunei Rasova își vor alege duminică noul primar. Alegerile pentru funcția de primar al comunei sunt organizate ca urmare a vacantării postului, după ce fostul edil Mihalache Neamțu (PSD) și-a dat demisia pe 7 ianuarie, la capătul a zece ani neîntrerupți de mandat. Pentru funcția de primar al Comunei Rasova, la alegerile parțiale anticipate din 25 mai, și-au depus candidatura: Maria Mitu — PNL, Alexandru Dorel — PSD, Mariana Iordache — PDL, Gheorghe Mocanu — PP-DD și Aurel Sandu — FC.

În comuna Hulubești vor avea loc alegeri pentru un nou Consiliu Local după ce forul administrativ a fost dizolvat prin decizie a instanței în toamna anului trecut. Asta deoarece timp de trei luni consecutiv nu s-a ținut nicio ședință de consiliu. Consiliul Local Hulubești are 13 membri. La alegerile din 25 mai pentru Consiliul Local Hulubești au depus liste de candidați Alianța PSD-UNPR-PC, PDL, PNL, PMP, Partidul Verde și PP-DD.

În comuna Coșoveni se vor organiza alegeri pentru Consiliul Local, după ce acesta a fost dizolvat în urma unei hotărâri a Tribunalului Dolj, care a admis o solicitare a Prefecturii în acest sens.
Instituția Prefectului Județului Dolj a solicitat în luna august 2013 în instanță dizolvarea Consiliului Local al comunei Coșoveni după ce aleșii locali refuzaseră din luna mai să se mai întrunească.

În orașul Borșa vor avea loc alegeri pentru desemnarea unui nou primar după ce fostul edil a demisionat din funcție invocând motive de ordin personal, cât și imposibilitatea respectării promisiunilor din campanie.
În competiția electorală s-au înscris șapte candidați, din partea PNL, PDL, PP-DD, Alianța PSD-PC-UNPR, PMP și doi independenți.

Aproximativ 3.200 de cetățeni cu drept de vot din Circumscripția electorală nr. 1 Breznița de Ocol vor fi prezenți la urne pentru alegerea unui nou primar.
Prefectul județului Mehedinți, Nicolae Drăghiea, a declarat că fostul primar și-a dat demisia din funcție, el având de ispășit o condamnare de 2 ani și 6 luni pentru fals și uz de fals.
Potrivit sursei citate, în cursa pentru ocuparea fotoliului de primar al comunei Breznița de Ocol s-au înscris candidații Alianței PSD-UNPR-PC, PNL, PDL, PMP, PRM, PP-DD și PNȚCD.

Trei candidați s-au înscris în cursa pentru fotoliul de primar al comunei Ideciu de Jos, după ce funcția a rămas vacantă în 2012 în urma decesului primarului ales, Emanoil Cornea care a decedat, în decembrie 2013, la vârsta de 58 de ani.

Alegătorii din comuna Mărgineni vor primi, duminică, două buletine de vot, atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru alegerea primarului localității.
Scrutinul pentru alegerea primarului este organizat după ce fostul primar Ioan Surdu a murit, pe 2 aprilie, înecat în iazul comunei. Edilul se afla într-o barcă alături de alți patru angajați ai primăriei. Doi au murit înecați, după ce barca s-a răsturnat.

Șase candidați s-au înscris în cursa electorală pentru funcția de primar al comunei prahovene Măgureni, în timp ce pentru funcția de primar al comunei Păulești candidează patru persoane, cele două funcții rămânând libere după ce foștii edili au murit anul trecut.

Pentru funcția de primar al comunei Măgureni au rămas în cursa electorală șase candidați, doi dintre aceștia fiind rude ale fostului edil Gheorghe Iarca. Cele două persoane, Aida Laura Iarca, nepoată a fostului primar, și Constantin Iarca, de asemenea rudă a fostului edil, candidează din partea Alianței PSD-UNPR-PC și respectiv a PMP.

Pentru Primăria Măgureni mai candidează Gheorghe Iordache, din partea PNL, Roxana Mihaela Angheloiu de la PDL, Mihai Neagu de la Forța Civică și Ion Marian Ghiculescu de la PP-DD.
Pentru postul de primar al comunei Păulești candidează patru persoane, fiind vorba de actualul primar interimar, Sandu Tudor, din partea PSD-UNPR-PC, Marian Eugen Botez de la PNL, George Valentin Tiță de la PMP și Petre Iorga de la PDL.

Șase candidați s-au înscris în cursa pentru fotoliul de edil în comuna Crîngu și 9 pentru funcția de primar în localitatea Troianul. Și-au depus candidaturile pentru funcția de primar în comuna Crîngu: Ion Vâjă (PSD), Andrei Enache (UNPR), Mitrică Dumitru (PNL), Iulică Jderu (PMP), Valentin Mihăiță Sarău (PC), Silviu Ștefănită Ciobanu (PDL).  Pentru postul de primar în localitatea Troianul s-au înscris Dumitru Badea (PNL), Alexandru Scarlat (PSD), Nicolae Albu Șerban (PC), Viorel Vîlcu (UNPR), Florea Șerban (PMP), Viorel Trăilă (Forța Civică), Dorel Mitroi (PRM), Viorel Laurențiu Lupu (PP-DD) și Ionel Neagu (PDL).
În localitatea Troianul sunt așteptați să se prezinte la vot 2.560 de alegători, în timp ce în comuna Crîngu au drept de vot 1.200 de persoane. La organizarea acestor scrutinuri parțiale s-a ajuns după ce ambii edili au fost declarați incompatibili de ANI, pe motiv că ocupau funcții de conducere în cadrul unor organizații private.

Alegeri parțiale locale se desfășoară pentru Primăria localității Criciova și pentru Consiliul Local din Săcălaz. La Criciova sunt trecuți pe listele electorale 1.340 de electori, iar la Săcălaz — 6.400. Vor fi organizate trei secții de votare în Criciova și alte cinci în Săcălaz. În comuna Criciova postul de primar a rămas vacant în urma condamnării fostului edil Ioan Viorel Petrovici la doi ani de închisoare. Candidații înscriși în cursa electorală sunt: Petru Roșoca (PDL), Dorin Lazăr Corneanu (PNL), Sebastian Sorescu (PSD), Corneliu Gherga (PNȚCD) și Petru Corneliu Ploscariu (independent).

Șase partide au înscris 69 de candidați în cursa pentru Consiliul Local al comunei tulcene I.C. Brătianu, cel mai în vârstă candidat având 81 de ani și reprezentând UNPR, iar cel mai tânăr având 23 de ani și candidând din partea PNL. Acest tur de scrutin a fost organizat din cauza unor neînțelegeri dintre actualul primar al comunei, Viorel Chiriță, și un grup de consilieri locali, instanța dând câștig de cauză edilului comunei, care a solicitat dizolvarea legislativului, după ce unii aleși locali nu s-au mai prezentat la ședințele publice.

Alegătorii din comuna vasluiană Dimitrie Cantemir își vor desemna duminică primarul. Cei 2.032 de cetățeni cu drept de vot din comuna Dimitrie Cantemir vor avea de ales între cei cinci candidați înscriși în cursa electorală: Antohi Ioan (PNL), Roman Dumitru (Alianța PSD-UNPR-PC), Lernicu Vasile (PDL), Sîmbotin Ionel (PMP) și Stan Ioan (PP-DD).  Primarul comunei Dimitrie Cantemir, Viorel Florea, a decedat în luna ianuarie, din cauza unor probleme medicale, la vârsta de 51 de ani.

În județul Vrancea, la Panciu, postul de primar a devenit vacant după decesul fostului edil Ion Petre, în luna noiembrie a anului trecut. Candidații intrați în cursă sunt actualul viceprimar Iulian Nica (Alianța PSD-UNPR-PC), Ion Isac (PP-DD), Cristi Samoilă (Forța Civică), Ion Tătaru (PNL), consilier local, Sorin Robu (PMP) și Tomiță Robu (PDL).  Alegerile în comuna Andreiașu de Jos sunt necesare ca urmare a neconstituirii în termen legal a Consiliului Local din cauza absențelor unora din consilierii aleși. Pe liste sunt înscriși aproximativ 1.600 de electori.

Gabi Zsabo, Ilie Năstase și Ruxandra Dragomir luptă duminică pentru un post de deputat, respectiv senator în Parlamentul României.

loading...