Breaking news

Alegerea semintelor pentru culturi cu productivitate buna pe termen lung

Indiferent ce cultura pe care vrei sa o initiez pe terenurile detinute vei avea nevoie de un punct de plecare cat mai bun. Acest punct de plecare este reprezentat de seminte. Hectarul.ro ne comunica care sunt cele mai importante criterii de luat in considerare in alegerea semintelor?

O germinare buna nu este suficienta pentru productii la hectar foarte mari, pentru o productie de calitate. Alegerea semintelor pe care le vei pune in sol si vei astepta sa se dezvolte plantele din ele este esentiala pentru rezultate cat mai bune si pentru plante sanatoase si robuste.

Semintele din care se vor dezvolta plantele din culturile vizate vor trebui sa corespunda varietatii descrise pe ambalaje, culoare, calitate, forma, nuante etc. Asta e cel mai important criteriu de luat in seama. Pe langa acesta trebuie sa fim atenti la durata de crestere, unele seminte vor da plante care se dezvolta mai rapid, altele vor avea nevoie de timp pana sa apara si plantele si sa ajunga la maturitate, dar si la tipul solului in care e bine sa punem semintele, umed sau uscat.

Provenienta semintelor si rezistenta la atacul daunatorilor

Rezistenta la daunatori este si ea foarte importanta, la fel si anotimpul de plantare, tipul semintelor. Va fi luat in calcul si scopul cultivarii plantelor ce vor iesi din seminte cand vrei sa cumperi seminte pentru o noua cultura. De exemplu poti sa cumperi seminte plante aromatice sau seminte plante furajere in scenariile in care vrei sa iti dezvolti o afacere cu plante aromatice, condimente, sau, din contra, ai nevoie de furaje si vrei sa devii distribuitor de furaje, producator.

Semintele pe care le vei cumpara trebuie sa vina de la plante sanatoase, sa fie testate, sa aiba o putere germinativa optima, mai ales cand este vorba de seminte gazon, de pilda. Atentie si la data de experirare, pentru ca poate influenta puterea germinativa a semintelor. Toate semintele alese trebuie sa fie viguroase si sa fie din cea mai buna varietate posibila. Dezvoltarea lor ar fi bine sa fie una rapida, sa nu depinda prea mult de umiditatea din sol si de tipul solului, de temperatura.

Dezvoltare ulterioara si certificare, importanta furnizorilor

In alegerea semintelor pentru culturi cu productivitate buna trebuie sa tinem cont si de plantele pe care le pot da semintele. Plantele aparute din ele trebuie sa aiba un maximum de caracteristici ale varietatii, de la precocitate la culoare, forma, etc. Starea lor sanitara trebuie sa fie foarte buna, compartamentul in raport cu parazitii de cultura trebuie sa fie extrem de bun.

Ca sa nu cumperi seminte care nu iti vor folosi si sa nu pierzi bani fara rost poti alege de la inceput cel mai bun furnizor de seminte pentru culturile tale. El trebuie sa aiba experienta, sa existe o echipa de profesionisti care sa te sfatuiasca mereu, sa ti se ofere doar seminte profesionale la cele mai bune preturi de pe piata.

Semintele vor fi certificate obligatoriu, sa nu aiba substante toxice deja prezente in ele, sa nu fie tratate pentru o protectie mai buna fata de daunatori. Daca ai culturi bio e bine sa citesti cu mare atentie orice ambalaj in care vin semintele si sa te asiguri ca nu le introduci in solul de cultivat pana nu stii clar daca te poti baza pe ele sau nu.

>