Breaking news

Alegerea aparatului de aer conditionat, o adevarata provocare pentru confortul locuintei noastre

Vara se apropie cu pasi repezi si, alaturi de ea, si zilele caniculare cand tot ce ne dorim este sa ne bucuram de o bautura cu gheata la malul marii. Din pacate, realitatea pentru oamenii permanent ocupati ai zilelor noastre este diferita: a face fata caniculei este tot mai greu.

Air-Conditioner-Cleaning-17Solutia: aparatele de aer conditionat. Insa din sutele de modele oferite de piata de profil, este foarte greu sa facem alegerea potrivita pentru locuinta noastra. Iata ce sfaturi ne ofera profesionistii AlexIR Decor, o firma specializata in aparate de aer conditionat cu o experienta ce depaseste 20 ani.

Despre buget

Atunci cand alegi un aparat de aer conditionat, primul pas este sa stabilesti clar care este bugetul pe care il poti aloca pentru aceasta achizitie. Stim ca este o investitie costisitoare, insa a fixa de la bun inceput suma pe care esti dispus sa o platesti pentru un dispozitiv de racire este un pas important. Preturile acestor aparate variaza intre 1000 lei si 5000 de lei, dar pot ajunge si mai sus in cazul unor dispozitive cu tehnologii speciale. Nu uitati sa luati in calcul si costurile echipei de montaj care, de cele mai multe ori, nu sunt incluse in pretul aerului conditionat.

Capacitatea

BTU sau British Thermal Units este unitatea de masura pentru caldura, egala cu cantitatea de caldura necesara pentru a creste temperatura unei galeti de apa cu un grad Fahrenheit. Un aer cu un numar mai mare de BTU este potrivit pentru o camera mai mare, fiind necesar 450 – 500 de BTU pentru fiecare metru patrat. Asadar, calculeaza numarul de metri patrati pe care ii are camera in care vrei sa montezi aparatul si apoi calculeaza numarul de BTU necesar. Cel mai sigur este insa sa apelezi la sfaturile profesionistilor care vor lua in calcul si alte variabile atunci cand vor decide ce putere de racire ar trebui sa aiba aparatul de aer conditionat ideal pentru locuinta voastra.

Design

Chiar daca functionalitatea este principala caracteristica pe care o cauti, nu trebuie sa neglijezi nici modul in care noul aparat de aer conditionat se va integra in decorul casei tale. Daca locuinta ta are un design modern, minimalist, poti opta pentru un aparat cu afisaj LED care sa faca parte din imaginea intregii case. In schimb, daca ai ales un stil clasic sau boem, poate ar trebui sa iei in considerare achizitionarea unei carcase cu un design personalizat care sa acopere dispozitivul fara a-i diminua performantele si care sa se integreze cu succes in decorul deosebit al casei voastre.

Filtrarea

Mirosurile, aerul si praful au toate nevoie de filtrare. Intrebati vanzatorul daca aparatul dorit dispune de toate aceste filtre, atat de necesare si, in acelasi timp, benefice sanatatii. Aceste filtre fac parte din categoria consumabile si este indicat sa te interesezi daca cele folosite de aparatul tau se gasesc cu usurinta.

            Clasa energetica

aer conditionatUn alt criteriu pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand alegi un aparat de aer conditionat este cantitatea de energie electrica pe care acesta o consuma. Sunt de preferat aparatele din Clasa A+, A sau B. Chiar daca pretul acestor aparate este mai mare, costurile de utilizare vor fi mult mai mici, astfel ca se echilibreaza costul de oportunitate.

Intretinerea

Este foarte important de retinut ca niciun aparat de aer conditionat nu are o intretinere usoara din cauza complexitatii dispozitivului. Repararea acestuia de catre o persoana nespeciaizata este strinct interzisa, existand riscul de a defecta dispozitivul prin manipularea gresita a componentelor, dar este si periscolul de electrocutare a persoanelor. De aceea, este necesar sa aveti grija ca montajul sa fie asigurat de o firma specializata, ceea ce va adauga un cost suplimentar la pretul de achizitie.
            De retinut!

Alegerea unui aparat de aer conditionat nu este deloc simpla, dar daca veti tine cont de cateva sfaturi importante, veti putea asigura confortul termic al locuintei voastre cu un buget redus. Trebuie sa aveti grija in primul rand la capacitatea de racire a dispozitivului, pentru a fi raportata la dimensiunie locuintei voastre. Nu uitam nici de design sau bugetul pe care sunteti dispusi sa il alocati. Exista si o concesie pe care nu o puteti face: montajul realizat de un profesionist.