Breaking news

Alba Iulia, capitala Marii Uniri, devine smart city cu ajutorul Orange România!

loading...

Orange România a finalizat prima etapă a proiectului-pilot de la Alba Iulia, precum și începutul etapei de analiză a primelor date colectate prin soluțiile implementate. Inițiativa are drept rezultat, la aproape un an de la semnarea acordului de colaborare cu Primăria Municipiului Alba Iulia, finalizarea instalării echipamentelor și începerea perioadei de analiză a datelor. Astfel, în Alba Iulia sunt peste 600 de senzori care, alături de rețelele de comunicații mobile, fixe și destinate obiectelor conectate, creează o infrastructură digitală a orașului.

alba iulia smart cityOrașul Alba Iulia se bucură de rețele de internet în bandă largă, 4G/4G+, Wi-Fi și LoRaWAN furnizate de Orange România și securizate prin platforma Business Internet Security.

Rețeaua Wi-Fi include peste 228 puncte de acces în cetate și oraș și 15 puncte de acces în mijloace de transport în comun. În aproape un an de funcționare a hotspot-urilor Wi-Fi în autobuze, aproximativ 8% din populația de 60.000 de locuitori din Alba Iulia a accesat serviciul, generând peste 1TB de date în sesiuni cu o durată medie de 30 minute.

Rețeaua dedicată obiectelor conectate la internet (IoT), LoRaWAN, acoperă prin 6 gateway-uri întregul oraș și conectează 150 de senzori de iluminat și apă.

Această infrastructură deschisă are la bază o platformă open data prin intermediul căreia aplicațiile dezvoltate de start-up-urile partenere conectează autoritățile locale, localnicii, turiștii, precum și antreprenorii din Alba Iulia. În acest mod, infrastructura digitală a orașului facilitează noi oportunități, precum și o optimizare a resurselor locale.

Guvernare digitală

Cetățenii pot comunica mai ușor cu autoritățile pe subiecte de interes public prin intermediul platformei de conectare la Wi-Fi. Până în acest moment au fost desfășurate 9 sondaje la care au participat peste 4300 de utilizatori ai mijloacelor de transport în comun.

Aplicația Civic Alert îi ajută pe oameni să alerteze autoritățile asupra problemelor identificate în oraș.

Prin soluția City Analytics, Primăria poate urmări tendințe ale traficului pietonal din oraș, în funcție de momentul zilei sau condițiile meteorologice, identificând, de asemenea cele mai comune trasee. În Alba Iulia media de vizitatori unici în cetate este între 30.000 și 15.000 de oameni pe săptămână.

Societate digitală

Soluția de clasă digitală a fost instalată în 2 licee din Alba Iulia: Colegiul Economic “Dionisie Pop Marțian” și Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan. Aceasta include tablete, prin parteneriatul cu Lenovo, catalog digital, acces la Internet prin Wi-Fi securizat și cu trafic web filtrat. Pe lângă utilizarea catalogului pentru anul școlar 2017-2018, în aplicație au fost încărcate datele legate de performanța școlară pentru ultimii 3 ani. În total, anul acesta vor beneficia în Alba Iulia de această soluție 120 de profesori și aproape 1500 de elevi.

Prin aplicația e-alba iulia, disponibilă pe Android și iOS, turiștii au acces la informații despreprincipalele obiective ale orașului, iar business-urile locale pot organiza campanii dedicate. În acest moment, aplicația are 1200 de utilizatori care au inițiat peste 11.300 sesiuni.

În plus, ca parte a proiectului-pilot dezvoltat de Orange, 4 echipe de elevi și studenți din Alba Iulia au prezentat soluții pe tema smart city la hackathon-ul Innovation Labs, iar una dintre ele s-a calificat la finala Demo Day 2017 din București.

De asemenea, ca urmare a acceptării Orange în programele de cercetare și dezvoltare Horizon2020, MATILDA și SLICENET, Alba Iulia va deveni beneficiarul tehnologiilor 5G cu aplicabilitate pe verticala smart city.

Orașe sustenabile

Prin senzorii de monitorizare a calității aerului instalați în cele 15 autobuze dotate cu hotspoturi Wi-Fi, cetățenii pot ști în orice moment care sunt zonele din oraș în care pot avea fără probleme activități în aer liber. De asemenea, soluția oferă atât autorităților, cât și cetățenilor, informații cu privire la impactul pe care activitățile de zi cu zi le au asupra mediului. Astfel, s-a observat că, în prima zi de școală, când a crescut utilizarea mașinilor personale, a fost influențat negativ nivelul de compuși organici volatili din atmosferă.

Soluția de management al iluminatului public a generat economii între 50-70% la consumul de energie electrică, în funcție de intensitatea luminii selectate pentru fiecare stâlp, iar soluția de management al apei este în curs de instalare.

Proiectul-pilot de la Alba Iulia este o mare oportunitate pentru comunitate, cât și pentru Orange. Noi avem ocazia  de a crea o platformă “convergentă”  a soluțiilor și tehnologiilor pe care le avem și de a vedea performanța lor, cum pot schimba în bine viața unui oraș. Pentru comunitate este o oportunitate pentru că proiectul de Smart City este cu și despre oamenii care își pot construi orașul așa cum și-l doresc, conexiune cu conexiune. La un an de la începutul proiectului, primele rezultate ne oferă o imagine încurajatoare a modului în care această platformă conectată poate deschide noi oportunități și poate reprezenta un motor de creștere economică la nivel local.” a declarat Liudmila Climoc, Chief Executive Officer în cadrul Orange România.

În momentul de față, Alba Iulia s-a angajat într-un dialog complex pe tema Smart City cu diverși parteneri, tocmai pentru că soluțiile smart deservesc paliere distincte, dar totuși interconectate din viața unui oraș. Dacă vreți, Alba Iulia a avut șansa unui grant, a unei burse de studiu prin care ni s-a recompensat viziunea. Parte din acest grant vine de la Orange, iar acesta este momentul în care procurarea inovației și a tehnologiei via Orange arată, într-un timp scurt, cum asta produce beneficii directe. Le mulțumesc pentru interes și pentru că au ales să fie parte din proiectul pilot SmartCity 2018. Nu ne oprim aici! Trebuie să întărim acest dialog cu parteneri ca Orange și trebuie să definim, ca municipalitate, cadrul financiar și economic, stabilitatea de care este nevoie pentru a atrage cât mai mulți investitori privați. Atunci, orașul va trece de la basic la evoluat, de la faza de laborator, la faza de oraș care implementează cu adevărat soluții smart.” a declarat Mircea Hava, Primarul municipiului Alba Iulia.

Un oraş inteligent este un spaţiu în care calitatea vieţii locuitorilor săi este pe primul loc. În colaborarea municipalităţii albaiuliene cu Orange exact asta vrem să facem: să aducem Alba Iulia mai aproape de avantajele tehnologiei smart, pentru a creşte calitatea vieţii. Beneficiem astăzi de o multitudine de oportunităţi pentru a pune tehnologia la treabă. Noi, la Alba Iulia, nu am vrut să pierdem acest tren, pentru că suntem conştienţi că performanţa se face doar atunci când te foloseşti de absolut toate resursele disponibile şi ai o viziune pe termen lung, o viziune care te ajută să conectezi trecutul cu ceea ce ai acum la îndemână pentru a construi un viitor pliabil pe nevoile comunităţii. Creșterea mediului de business, promovarea oraşului pentru dezvoltarea turismului, introducerea de soluţii smart în educație, optimizarea conectivităţii şi a utilizării resurselor disponibile – toate acestea sunt elemente pe care le avem în vedere în proiectul pilot implementat de către Orange în oraşul nostru” a declarat Nicolaie Moldovan, City Manager Alba Iulia.

Detalii proiect

Catalog Digital

 • 50% mai puține absențe în anul școlar 2017 vs 2016 și 2015
 • Numărul de absențe nemotivate scade cu un punct procentual pe an, de la 15% în 2015, la 13% în 2017
 • Comparând absenteismul pentru clasele 9-10, clasa a 9-a are cele mai puține absențe, de 2.2 ori mai puține vs clasa a 10-a
 • Comparând absenteismul pentru clasele 10-11, clasa a 11-a are cele mai puține absențe nemotivate, 18% din total, vs clasa a 10 care înregistrează 25% absențe nemotivate
 • În intervalul 2015-2017, în 2017 s-a înregistrat cea mai mică medie a notelor pentru clasa a 12-a (8.96) vs ceilalți ani, dar și o creștere de 133% a numărului de elevi cu media generală 10 față de anul 2015.

Conectivitate

 • Business Internet Security
 • Se observă diferențe de comportament în spațiul educațional vs cel public (cetate, autogară). La Universitate sunt folosite aplicații în cloud, pondere semnificativă a aplicațiilor de business, în special e-mail vs social media, aplicații colaborative (ex Whatsapp), VoIP, la autogară.
 • Peste 240.000 site-uri malițioase și de phishing blocate doar la Universitate
 • Număr de utilizatori Wi-Fi – tendință de creștere constantă, reflectată și în creșterea traficului și a diversității aplicațiilor accesate
 • Rețeaua LoRaWAN este folosită și de alte companii pentru soluții IoT, în afara proiectului-pilot de smart city dezvoltat de Orange România.
 • 5000 useri – 8% din populatia ora;ului, în 15 autobuze, în 12 luni.

Guvernare digitală

 • Prin City Analytics observăm că cei mai multi vizitatori noi au ajuns în Alba Iulia pe 16 iulie. Putem corela acest eveniment cu faptul că a avut loc, la 2 ore distanță, Târgul de Fete de pe Muntele Găina (15-16 iulie 2017), în comuna Avram Iancu
 • Duminica sunt în cetate cei mai mulți vizitatori unici, pe când în zilele de marți, cei mai puțini.

Horizon2020

 • Proiect MATILDA
 • 17 parteneri din 10 țări
 • va facilita dezvoltarea unui ecosistem în care industriile să exploateze potențialul tehnologiilor 5G, dezvoltarea aplicațiilor și serviciilor inteligente în cadrul rețelelor virtuale, precum și aplicabilitatea pentru diferite verticale, precum cea dedicată orașelor inteligente
 • Proiect SLICENET
 • 15 parteneri din 11 țări
 • urmărește să aducă beneficiile tehnologiei 5G având la bază o arhitectură 5G de tip rețea. Proiectul se concentrează pe zona de segmentare a rețelei, astfel încât resursele să fie distribuite eficient, la cerere, pentru diferite scenarii de utilizare, de la zona de Smart City, până la cele de sănătate sau rețea de telcomunicații inteligentă.
 • Orange propune o strategie de smart city de tip open data și o arhitectură care oferă acces la dezvoltarea ulterioară a unor noi aplicații care pot agrega informații din oraș. O implementare Smart City 5G este legată de telemanagementul apei și al iluminatului public în orașul Alba Iulia.
 • Primăria Municipiului Alba Iulia este stakeholder și membru în consiliul consultativ al celor două proiecte

Management inteligent al iluminatului public

 • Străzile pe care sunt instalate cele100 de dispozitive de iluminat inteligent: Nicolae Bălcescu, Decebal, Octavian Goga, Take Ionescu și Bulevardul Încoronării.
 • Beneficii conexe precum posibilitatea adăugării altor soluții de oraș inteligent precum hotspoturile Wi-Fi sau camerele de supraveghere, datorită faptului că stâlpii de iluminat sunt de acum alimentați cu electricitate și în timpul zilei.

loading...