ALARMANT | Mii de bătrâni de la sate ar putea rămâne fără case, în primăvară

Odată cu topirea zăpezilor, mii de oameni ar putea rămâne fără case. Majoritatea celor care se vor afla în această situaţie sunt bătrânii de la sate.

În zonele în care viscolul a acoperit zeci de localităţi, multe dintre gospodării sunt în continuare sub tone de zăpadă şi vor rămâne astfel până la încălzirea vremii.

Pereţii din chirpici ai caselor sunt acoperiţi cu zăpadă, iar umezeala i-a afectat deja, iremediabil. Pe măsură ce apa le va înmuia din ce în ce mai mult, adăposturile din pământ s-ar putea prăbuşi una câte una.

Această dramă colectivă a românilor, năpăstuiţi de iarna cumplită abătută asupra României şi de paralizia generală a autorităţilor, va fi amplificată de inundaţiile care se apropie ameninţător.

Agenţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat că până la sfârşitul iernii calendaristice nu există riscul producerii de inundaţii, însă acest fenomen nu va putea fi evitat pentru foarte multă vreme.

Viiturile urmează să apară în momentul în care temperaturile vor ajunge la 10 grade, ziua, şi la 0 grade, în cursul nopţii. Dacă încălzirea vremii va fi însoţită de ploi, între 10 şi 15 litri pe metru pătrat, foarte multe aşezări omeneşti ar putea fi lovite de o catastrofă.

valentin.spinu@exclusivnews.ro

>