Agresrul de la Iași eliberat condiționat din pușcărie în 2009

puscarieBărbatul care a atacat ieri pe stradă 16 femei, în Iași, este recidivist. În 2009 a fost eliberat din penitenciar, înainte de termen deşi şefii închisorii ştiau că acesta era capabil s-o ia oricând de la capăt, comform adevărul.ro

Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Iaşi a notat că Petru Gavrilaş are „potenţial criminogen“, dar a preferat să creadă că familia religioasă îl va ţine în frâu.

Petru Gavrilaş (35 de ani), din localitatea ieşeană Ţigănaşi, acuzat că în două zile a înjunghiat 16 ieşence, a dovedit că nu poate sta departe de lumea infractorilor nici după ce a petrecut 3.000 de zile în puşcărie, începând din anul 1996. Bărbatul are la activ două condamnări pentru viol, una dintre victime fiind minoră.

De fiecare dată, Petru Gavrilaş a fost eliberat condiţionat, dar ieşeanul şi-a găsit rapid drumul înapoi la puşcărie. La 30 iunie 2001, şi-a bătut joc de Nicoleta Crenguţa (13 ani), o fată de prin vecini, obligând-o să facă sex cu el. Pentru acest viol s-a ales cu 12 ani de închisoare.

Bărbatul a solicitat eliberarea condiţionată după opt ani şi a fost adus, în decembrie, în faţa unei comisii formate din directorul penitenciarului, Marius Vulpe, judecătorul delegat Ioan Grădinariu şi alţi şapte membri din conducerea instituţiei, psihologi şi asistenţi sociali. Adunarea a luat în considerare faptul că Gavrilaş executase deja cea mai mare parte din pedeapsă şi că avea un dosar curat.

Cât timp a stat în spatele gratiilor, Petru Gavrilaş a avut un comportament exemplar. Serios, paşnic, evitând orice conflict cu persoanele din jur, a participat la activităţile educative, religioase şi chiar la cursurile de reintegrare în societate, ori de câte ori s-a ivit ocazia.

De când a fost eliberat, în decembrie anul trecut, şi până în luna februarie când a comis faptele, niciun psihiatru, niciun poliţist sau vreun asistent social nu l-au întrebat „de sănătate”. „Din păcate, la noi în ţară nu există organisme create care să-l preia sub observaţie imediat după eliberare”, a spus Marius Vulpe, directorul Penitenciarului Iaşi.

>