Breaking news

ANI îl acuză pe Crin Antonescu de presiuni politice asupra instituției

Președintele Senatului, Crin Antonescu este acuzat de șeful ANI, Horia Georgescu, că exercită presiuni politice nejustificate asupra instituției.

crin antonescuDupă postarea pe Facebook prin care acuza presiuni politice din partea lui Antonescu, Horia Georgescu a dat vineri și un comunicat de presă oficial al Agenției, în care susține același lucru.

Horia Georgescu spune în comunicat că liderul PNL, Crin Antonescu acuză instituția de favoritisme politice în privința cazurilor instrumentate de Agenția Națională de Integritate, precum și acreditarea ideii că Agenția este instanță de judecată.

Având în vedere faptul că acuzațiile Președintelui Senatului, domnul Crin Antonescu, nu au fost însoțite de dovezi concrete care să susțină veridicitatea acestora, ele pot fi interpretate ca un mod de a pune o presiune politică nejustificată asupra inspectorilor de integritate. În același timp, acestea pot induce în eroare opinia publică referitor la activitatea Agenției Naționale de Integritate, care este investită prin lege să desfășoare activități în interesul cetățenilor. Acuzațiile sunt contrazise de Rapoartele de audit extern independent al managementului și activității A.N.I.2, care au fost aprobate fără recomandări și înaintate Senatului României de către Consiliul Național de Integritate, organism reprezentantiv aflat sub control parlamentar, având rol de garant al independenţei şi, totodată, de supervizor al activităţii A.N.I. și care are în componență reprezentanți ai tuturor partidelor politice precum și ale altor instituții”, se precizează în comunicatul de presă al ANI.

Pentru lămurirea oricăror acuzații sau suspiciuni proferate în mass-media, Agenția Națională de Integritate solicită Președintelui Senatului să se adreseze, conform prevederilor legale, în mod instituțional, Consiliului Național de Integritate.

În ceea ce privește acreditarea ideii că Agenția Națională de Integritate s-ar substitui instanțelor de judecată în exercitarea atribuțiilor ce-i revin și că actele emise de Agenție nu sunt supuse controlului judecătoresc, conform legii și a Constituției României, ANI precizează: Toate actele Agenției Naționale de Integritate sunt supuse controlului judecătoresc al instanțelor de control-administrativ, cu respectarea regimului juridic de contestare a actelor administrative. În prezent, Agenția Națională de Integritate are pe rolul instanțelor de judecată un număr de aprox. 3200 dosare3, având ca obiect contestații împotriva rapoartelor de evaluare emise de A.N.I. Au fost finalizate definitiv și irevocabil un număr de 1683 acte care intră în sfera de competență a Agenției, din care au fost câștigate un număr de 1415 dosare (84%). Numai în situația în care persoana evaluată nu contestă în instanță, în termenul legal, actul Agenției Naționale de Integritate, acesta devine definitiv în termen de 15 zile de la comunicare și luarea la cunoștință de către persoana evaluată, conform Legii 176/2010 și a jurisprudenței instanțelor de judecată. Pentru exemplificare, menționăm faptul că procedura de contestare este similară cu cea aplicabilă pentru orice act administrativ emis de alte autorități, precum Agenția Națională de Administrare Fiscală, Poliția Rutieră etc. În situația în care actele nu sunt contestate, executarea lor devine obligatorie, având în vedere faptul că sunt emise de autorități investite prin lege cu prerogative de putere publică.