Breaking news

Află cum să îţi alegi o placă video NVIDIA pentru calculatorul tău

Programele de calculator au devenit din ce în ce mai pretențioase când vine vorba de redarea imaginilor, iar jocurile pe calculator necesită plăci video din ce în ce mai performante.

placa videoIstoria plăcilor video este una de succes, căci dacă inițial multe calculatoare se vindeau cu interfața grafică direct pe placa de bază, astăzi acest mod de a reda imaginea este din ce în ce mai mult dat uitării.

Chiar dacă performanțele acestor plăci video au crescut de zeci de ori, prețul lor a fost în continuă scădere, o placă video medie costând undeva în jurul a douăzeci sau treizeci de euro. Pe piața plăcilor video s-au impus în ultimii ani câțiva producători, iar în topul vânzărilor se alfă și produsele nVidia GeForce.

Mai devreme am vorbit de prețul mediu al unei plăci video, dar dacă ne referim de exemplu la plăci video performante produse de firme de renume cum ar fi HP, prețul ei poate urca pana la 1000 de dolari. Caracteristicile unei astfel de plăci video sunt impresionante, spre exemplu la achiziționarea unei astfel de plăci beneficiați de suportul unui GPU (Graphics Processing Unit) Quadro, cu 384 nuclee CUDA; 4 GB memorie GDDR5 în cazul Quadro 5010M.

Evident ca nu este cazul unui calculator pentru acasă, unde mai potrivită poate fi o placă video HP nVidia Quadro 4000 PCI-E 2048MB DDR5 256BIT sau pentru cei un pic mai pretențiosi PNY nVidia Quadro 4000 PCI-E 2048MB DDR5 256BIT.

Pentru utilizatorul clasic, cel care își folosește calculatorul acasă sau la birou este suficient să achiziționeze plăci video mai ieftine, cele despre care aminteam la început. Câteva exemple de astfel de plăci ar fi: pentru producătorul ASUS puteți alege între Asus nVidia GeForce GT210 PCI-E 512MB DDR3 32BIT și în cazul în care vă doriți mai multă performanță Asus nVidia GeForce GTX690 PCI-E 3.0 4096MB DDR5 512BIT.

Un alt producător important pe segmentul de plăci video este Gigabyte de la care puteti achizitiona placi video de o calitate excelenta la preturi rezonabile. Astfel puteti alege pornind de la una ieftina precum Gigabyte nVidia GeForce GT210 PCI-E 512MB DDR3 64BIT si ajungand la Gigabyte nVidia GeForce GTX690 PCI-E 3.0 4096MB DDR5 512BIT pentru cei care au pretentii sporite.

Un alt producător care s-a impus în timp este MSI. Acesta a reușit în timp să-și creeze proprii săi cumpărători, datorită raportului excelent dintre preț și calitate (mai bine zis performanțe). Din gama produselor disponibile de la acest producător puteți opta pentru o placă mai ieftină precum MSI nVidia GeForce GT210 PCI-E 1024MB DDR3 64BIT și dacă aveți nevoie de o placă care să vă ajute mai mult la jocuri de ultimă generație, puteți alege MSI nVidia GeForce GTX680 Twin Frozr PCI-E3.0 2048MB DDR5 256BIT.

În toate cazurile v-am propus o placă video cu un preț mic și una cu un preț mai mare, însă evident ca în cazul oricărui producător găsiți plăci video cu prețuri intermediare, în funcție de performanța procesorului grafic și a modului de conectare disponibil pentru alte dispozitive, în afara monitorului. O listă de prețuri completă o găsiți la magazinul online OKTAL.ro.

Astăzi posesorul unui PC își dorește să poată conecta dispozitivele sale la calculator iar calculatorul să se poată conecta la rândul său la alte dispozitive externe de redare a imaginii. O dorință pertinentă, având în vedere ca acum dispunem de atât de multe aparate digitale, fiecare cu destinația sa proprie.