Breaking news

Afecțiunile dentare ale câinilor și pisicilor

O dantură sănătoasă asigură o hrănire optimă și o viață cât mai lungă prietenului necuvântător. Atunci când apar probleme la nivelul cavității orale, acestea își pun amprenta asupra stării generale de sănătate a animalului. De aceea este bine să acordăm o importanță sporită igienei orale la câine și pisică.

caineMenținerea unei danturi sănătoase la animalul de companie se poate realiza respectând câteva reguli de bază privind hrana pe care o administrăm zilnic prietenului necuvântător. Până la vârsta de șase luni câinii și pisicile au dentiție de lapte, după vârsta de șase luni aceasta se schimbă și devine permanentă. Astfel că, primul control al dinților ar trebui făcut în jurul vârstei de 5 luni, pentru a depisa eventualele probleme cu schimbarea dinților.

Pentru eliminarea resturilor de mâncare rămase printre dinți, este bine ca în fiecare zi să îi dăm ceva de ros câinelui. Un os din piele presată, papucei din piele de vită, dental stiks-uri, paragoane din amidon în formă de stea, toate acestea pot face parte din alimentația zilnică a câinelui dumneavoastră. Astfel reușim să îndepărtăm resturile de mâncare care contribuie la dezvoltarea plăcii bacteriene, care conduce la mirosul urât al gurii cât și la formarea tartrului dentar.

O soluție eficientă pentru a curăța dinții necuvântătoarelor o reprezintă periajul dentar cu pastă de dinți specială. Acest lucru se poate facă doar dacă am obișnuit câinele sau pisica cu periajul încă de la vârsta de 6 luni.

Afecțiunile la nivelul gurii se manifestă inițial prin gingivită, miros neplăcut, infecții iar mai apoi tartru care duce la formarea cariilor și pierderea dinților. Infecțiile dentare netratate la timp permit bacteriilor să pătrundă prin sânge în restul corpului și să afecteze alte organe precum inima, ficatul sau rinichii.

Dacă observați că animalul dumneavoastră are probleme cu masticația, prezintă miros urât al gurii, refuză să mai mănânce hrană uscată, stă mai tot timpul cu gura deschisă, inapetenta sau lipsa poftei de mancare, sau mișcarea exagerată limbii sau a mandibulei, clăntanitul dinților, este clar că o vizită la medicul veterinar este imeprios necesară.

În funcție de stadiul afecțiunii dentare se poate recurge în cazurile ușoare la un tratament cu antibiotice, antiinflamatorii și un spray care să distrugă bacteriile din cavitatea orală. Dacă tartrul este extins pe majoritatea dinților cât și subgingival, este nevoie de un detartraj profesional realizat sub anestezie generală.

Pentru a se evita refacerea tartrului, este recomandat ca animalul să beneficienze de o alimentație cu hrană dietetică pentru afecțiunea orală. Altfel, riscați ca în scurt timp tartrul să se depună din nou pe dantură și să fiți nevoiți să repetați procedeul stomatologic la cabinetul veterinar.

Și de această dată, prevenția este cea mai bună soluție atât sub aspect medical cât și financiar. Introduceți în hrana animalului dumneavoastră dietele orale cu ajutorul cărora câinele și pisica își pot menține dantura curată și sănătoasă. Toate acestea asociate cu o vizită periodică la medicul veterinar, vă scutesc de problemele nedorite manifestate prin respirație urât mirositoare cât și probleme de alimentație.

>