Breaking news

Adriean Videanu, achitat în dosarul Bica. Fosta șefă DNA a primit 4 ani de închisoare

Alina Bica, fosta șefă a DNA a primit marți, patru ani de închisoare cu executare în dosarul lui Adriean Videanu, pentru favorizarea infractorului. Același complet de judecată de la înalta Curte a decis ca Adriean Videanu să fie achitat pentru complicitate la abuz în serviciu și scapă de închisoare.

adriean-videanu-alina-bicaAlina Bica a fost achitată de instanță pentru infracțiunea de abuz în serviciu, dar a primit patru ani de închisoare cu executare pentru favorizarea infractorului. Însă, ”infractorul” Adriean Videanu a fost achitat pentru toate capetele de acuzare și nu primește nicio zi de închisoare.

Decizia pronunțată de Înalta Curte nu este definitivă și poate fi contestată cu apel tot la Înalta Curte, însă la completul de cinci judecători.

Procurorii DIICOT au dispus pe 30 septembrie 2013, aplicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor lui Adriean Videanu, acuzat alături de Varujan Vosganian, de faptul că au subminat economia națională, întrucât au acordat gaz ieftin companiei Inter Agro.

Prin Ordonanţele din datele  de 24 şi 26 septembrie 2013, s-a dispus  instituirea sechestrului asigurator, până la concurenţa sumei de 277.000.000 lei, asupra următoarelor bunuri imobile aparţinând învinuitului Videanu Adriean: un imobil situat  în localitatea Snagov, judeţ Ilfov, 3 apartamente situate în municipiul Bucureşti, un apartament situat în localitatea Mamaia, judeţ Constanţa. În cauză s-a mai dispus indisponibilizarea prin poprire a tuturor sumelor deţinute în conturile deschise la 2 unităţi bancare pe numele învinuitului precum şi a sumelor datorate acestuia cu titlul de dividende de către 2 societăţi comerciale. De asemenea, s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului a unui număr de 66.906 acțiuni deținute de către învinuitul Videanu Adriean la trei societăți comerciale”, preciza DIICOT în 30 septembrie 2013, în comunicatul remis exclusivNEWS.ro.

Măsura a fost luată în continuarea cercetărilor efectuate în dosarul penal în care  procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus, la data de 9 septembrie 2013, începerea urmăririi penale faţă de Videanu Adriean, pentru săvârşirea infracţiunilor de complot si subminarea economiei naţionale.

Numai că în 2014, Alina Bica, a ridicat sechestrul asigurator în cazul bunurilor lui Videanu. Abia după ce Bica a fost arestată în dosarul despăgubirilor ilegale de la ANRP, Procurorul General, Tiberiu Nițu a dispus anularea măsurii privind ridicarea sechestrului.

Procurorii DNA au dispus disjungerea mai multor dosare din cazul Alina Bica-ANRP. Dosarele au legătură cu speţe în care fosta procuroare-şefă Alina Bica ar fi intervenit pentru tergiversarea soluţionării lor, în schimbul unor avantaje.

Conform ordonanţei procurorilor, Alina Bica ar fi primit 3,5 milioane euro mită de la Ioan Niculae. La pachet cu această sumă ar fi venit o promisiune a lui Niculae ca el şi Liviu Dragnea să o sprijine pe Bica pentru a ajunge procuror general.

Ioan Niculae, cercetat într-un dosar al DIICOT, a apelat, prin intermediul lui Liviu Dragnea, la Alina Bica pentru soluţionarea favorabilă a dosarului sau tergiversarea soluţionării până la împlinirea prescripţiei.