Breaking news

Adrian Procop, al patrulea suspect al furtului tablourilor din Olanda, prins în Marea Britanie

Adrian Procop, al patrulea român acuzat că a furat cele şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam şi dat în urmărire internaţională, a fost prins în Marea Britanie.

adrian procop - furt tablouri olandaAdrian Procop a fost prins joi, de Interpol Manchester, în urma unor informaţii primite de la Interpol Bucureşti. Autorităţile britanice au discutat vineri cererea de extrădare a lui Procop în România.

„La data de 5 decembrie 2013, pe teritoriul Marii Britanii, a fost depistat şi arestat inculpatul P.A., unul dintre suspecţii cercetaţi de către D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală în cazul furtului de tablouri de mare valoare de la un muzeu din Rotterdam, Olanda. Prin rechizitoriul din data de 15 iulie 2013, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus trimiterea  în judecată, în lipsă, a acestui inculpat, acesta fiind suspectat de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi furt calificat cu consecinţe deosebit de grave. Inculpatul P. A. era urmărit internaţional în baza unui mandat european de arestare, emis de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, la solicitarea procurorilor D.I.I.C.OT. Informaţia a fost transmisă de către autorităţile britanice Biroului Naţional Interpol din cadrul C.C.P.I. – I.G.P.R.”, se arată în comunicatul de presă al DIICOT, remis exclusivNEWS.ro.

Pe 15 iulie 2013, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.
De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.
Judecarea dosarului a început pe 13 august, la Judecătoria Sectorului 3. La primul termen de judecată, avocaţii celor acuzaţi de furtul tablourilor au contestat expertiza realizată de specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), care concluziona că cenuşa analizată în dosarul furtului de la muzeul din Rotterdam, ridicată la percheziţiile din 1 martie, de la locuinţa Olgăi Dogaru, provine din arderea a trei sau patru tablouri realizate în tehnica uleiului pe pânză.
Adrian Procop şi Radu Dogaru sunt acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracţie în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele.

Radu Dogaru şi Eugen Darie, doi dintre inculpaţii din dosarul privind furtul tablourilor din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, au primit marţi primele condamnări. Magistraţii Judecătoriei Sectorului 3 au decis ca aceştia să stea câte şase ani şi opt luni la închisoare. În cazul celor doi instanţa a mers pe o procedură simplificată după ce şi-au recunoscut faptele. Sentinţa nu este definitivă.

>