Breaking news

Adrian Năstase s-a predat poliției pentru a fi încarcerat

Adrian Năstase s-a predat de bună voie, luni seară, la Secția 2 de Poliție din București, după ce Înalta Curte l-a condamnat definitiv la patru ani de închisoare în dosarul Zambaccian, pentru luare de mită în formă continuată.

adrian nastase - politieÎnsoțit de avocatul Ion cazacu, fostul premier al României a mers luni seară, în jurul orei 18.00, la Secția 2 de Poliție pentru a fi încarcerat. Năstase va sta 21 de zile în carantină la Penitenciarul Rahova, după care, Administraţia Penitenciarelor urmează să îi stabilească regimul şi locul de detenţie.

Adrian Năstase a fost condamnat, luni, la 4 ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi luare de mită în formă continuată. În acelaşi dosar, soţia sa, Daniela Năstase, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită.

Completul de cinci judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, a decis să confiște suma de 400.000 de euro de la familia Năstase.

În primă instanţă, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Irina Paula Jianu, fost şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la 4 ani de închisoare pentru spălare de bani în formă continuată şi la 2 ani de închisoare pentru participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii, în formă continuată.

Potrivit avocaților, Adrian Năstase ar putea să execute mai puţin de un an de închisoare, după condamnarea la patru ani în dosarul Zambaccian. Năstase ar putea cere eliberarea condiţionată după 16 luni, din care i-ar putea fi scăzute cele opt luni de detenţie din dosarul „Trofeul calităţii”.