Breaking news

Adrian Năstase poate fi eliberat condiţionat din arest

Judecătoria Sectorului 4 a decis, miercuri, că Adrian Năstase poate fi eliberat condiţionat din închisoare întrucât îndeplinește cerințele legale de vârstă și bună purtare. La scurt timp de la anunțarea verdictului DNA a făcut recurs la Tribunalul București.

adrian nastase porumbelAdrian Năstase este foarte aproape de a fi eliberat din închisoare. Ultimul hop îl reprezintă recursul de la Tribunalul București, înaintat de DNA ca urmare a deciziei de miercuri a Judecătoriei Sector 4 din București.

Judecătoria Sectorului 4 a judecat, miercuri, raportul comisiei Penitenciarului Jilava prin care aceasta îşi dă acordul pentru eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase.

În sala de judecată, Năstase a declarat că nu va recunoaște acuzațiile pe care i le-a adus DNA nici dacă procurorii vor cere 10 ani de închisoare.

„Reeducarea, în ceea ce mă privește, dacă înseamnă că trebuie să vin în fața DNA și să zic că acuzațiile au fost corecte, nu o voi face niciodată. Poate DNA să ceară 10 ani de detenție. De altfel, am făcut și demersuri la CEDO pentru a ataca sentințele primite„, a declarat Năstase în fața instanței.

Declarația lui Năstase a fost o replică la susținerile reprezentantului DNA, care a spus că, în cazul fostului premier, nu există dovezi temeinice de îndreptare, pe timpul detenției la Penitenciarul Jilava.

Procurorul de ședință a arătat că Adrian Năstase nu trebuie eliberat automat doar pe motiv că a executat o treime din totalul pedepsei, iar caracterizările primite din partea Comisiei de la Penitenciarul Jilava sunt formale.

De cealaltă parte, avocații lui Năstase au afirmat că acesta a executat până în prezent 576 de zile, din care 105 zile primite pentru redactarea a trei lucrări științifice, îndeplinind fracția de o treime din cei 4 ani și șase luni închisoare, nu a fost sancționat niciodată în penitenciar, a avut un comportament disciplinat, a participat la 24 de dezbateri pe diferite teme și la manifestări artistice.

Pe 24 iunie 2014, Curtea de Apel București a decis ca la cei patru ani de închisoare primiți de fostul premier în dosarele “Zambaccian” și “Trofeul calității” să se adauge șase luni ca spor de pedeapsă, astfel încât acesta va executa în final patru ani și șase luni de închisoare.

Adrian Năstase a fost condamnat pe 6 ianuarie 2014 de Înalta Curte de Casație și Justiție la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și trei ani pentru șantaj în dosarul “Zambaccian”. De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul “Trofeul calității”, din care a efectuat opt luni de detenție, fiind eliberat condiționat.

În dosarul “Zambaccian”, Adrian Năstase a fost acuzat că a primit de la fostul șef al ISC Irina Jianu, în perioada 2002-2004, în mod direct și prin intermediul soției sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China și contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu și București.

În dosarul “Trofeul calității”, Adrian Năstase a fost acuzat că în anul 2004 s-ar fi folosit de ”influența sau autoritatea funcției de președinte al unui partid” pentru organizarea unui simpozion intitulat “Trofeul calității în construcții” cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, la care urma să participe.

Dacă Tribunalul Bucureşti va menţine hotărârea Judecătoria Sectorului 4, fostul premier, Adrian Năstase va fi eliberat condiționat din închisoare.

>