Breaking news

Adio mașini înmatriculate la bulgari

loading...

Românii nu vor mai putea să își înmatriculeze mașinile la vecinii bulgari. Parlamentul Bulgariei va modifica legea privind înmatricularea mașinilor. Drept urmare, vor putea să își înmatriculeze mașini în Bulgaria doar proprietarii de mașini care sunt și cetățenii acestei țări.

Decizia de modificare a legislație din Bulgaria survine după ce zeci de mii de români și-au înmatriculat mașinile în această țară pentru a evita plata taxei d eprimă înmatriculare.

Borislav Bogoev vicepreşedinte al Comisiei bulgare de supraveghere financiară, a declarat că prin modificările legale, noul proprietar al unui vehicul auto va fi obligat să-l înmatriculeze la adresa sa de domiciliu în termen de 14 zile după achiziţionare. După expirarea a două săptămâni de la achiziţionare, vechiul număr de înmatriculare a vehiculului îşi va pierde valabilitatea. În acest fel nu va mai fi posibil ca vreun român să-şi cumpere un autoturism din Bulgaria şi să continue să-l conducă în ţara sa fără să-i schimbe numărul de înmatriculare.

Reprezentanții firmelor de asigurări din România suțin faptul că își recuperează cu întârziere banii în urma producerii unui accident rutier cu mașini înmatriculare în Bulgaria și că acolo primele de asigurare sunt mult mai mici decât în România dar că despăgubirile sunt mult mai mari.

În cazul în care un autoturism înmatriculat în Bulgaria produce un accident în România, despăgubirile sunt plătite de compania de asigurări din Bulgaria, sau în cazul în care acesta nu are poliţă de răspundere civilă auto – de Fondul de garantare din Bulgaria. În momentul de faţă, la acest fond au fost reclamate despăgubiri de peste 33 milioane de euro.

În majoritatea cazurilor, maşinile îşi schimbă proprietarul printr-un contract de vânzare-cumpărare încheiat între un cetăţean bulgar şi un cetăţean român. Acest contract rămâne însă secret pentru autorităţile române, fiind folosit numai în Bulgaria. În ţara sa, românul nu conduce autoturismul pe baza acestui contract, ci pe baza unei procuri potrivit căreia proprietarul autoturismului ar fi cetăţeanul bulgar. În acest fel, nici vechiul, nici noul proprietar al maşinii nu plătesc taxe.

 

loading...