Breaking news

Adio Constituție nouă în anul 2014. CCR amână verdictul pentru referendum

loading...

Curtea Constituțională a amânat miercuri, verdictul cu privire la sesizarea lui Băsescu făcută la legea referendumului. Judecătorii vor decide pe 14 noiembrie dacă va fi prag de 30%.

constitutie - parlamentCCR a amânat dezbaterile asupra sesizării lui Băsescu, întrucât trei din cei 9 judecători a Curții au tras chiulul de la muncă și astfel nu s-a putut întruni completul.

Iulia Motoc, Daniel Morar și Petre Lăzăroiu, toți judecători ai lui Băsescu, au dat bir cu fugiții, în mod strategic, pentru a se amâna verdictul și astfel să devină imposibilă adoptarea noii Constituții în 2014.

Amânarea pentru 14 noiembrie a dezbaterilor și a verdictului, face practic imposibil calendarul ca referendumul pentru validarea noii Constituții a României să se poată organiza simultan cu alegerile prezidențiale din luna decembrie 2014.

Traian Băsescu a sesizat Curtea în urmă cu aproximativ o lună, argumentând că legea modificată ar permite posibilitatea adoptării prin referendum a unor măsuri lipsite de legitimitate populară și ar duce la nerespectarea dreptului poporului român de a exercita suveranitatea de stat pe calea directă a consultării populare.

Băsescu afirmă, în motivele sesizării, că pragul de participare la referendum de 30% din alegătorii înscriși în liste contravine principiilor constituționale, deoarece manifestarea democratică a suveranității poporului se asigură doar prin participarea majorității cetățenilor la o consultare populară, adică 50% plus unu.

Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, adoptată de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, în data de 29 mai, a fost contestată la Curtea Constituțională în data de 4 iunie.

Pe 26 iunie, CCR a decis că legea este constituțională dar că se poate aplica doar la un an de la promulgarea de către președinte și publicarea în Monitorul Oficial.

La data de 16 iulie, președintele Traian Băsescu a solicitat Parlamentului reexaminarea acestei legi, în temeiul art. 77 alin. (2) din Constituția României, în sensul respingerii acesteia de către Parlament întrucât noua variantă de reglementare a cvorumului de participare la referendum, aleasă de legiuitor, nu asigură o reprezentativitate suficientă de natură a conferi deciziei adoptate forța care să reflecte voința și suveranitatea poporului.

În urma reexaminării, la data de 10 septembrie, Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, a respins argumentele invocate în cererea de reexaminare și a adoptat Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, pe care, în data de 12 septembrie, Parlamentul a retransmis-o președintelui României, în vederea promulgării.

loading...