Breaking news

Adina Pintilie a cucerit trofeul Ursul de Aur la Berlin pentru filmul “Nu mă atinge-mă”

Regizorul Adina Pintilie a primit sâmbătă seară, premiul Ursul de Aur în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, pentru filmul “Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not”.

Directorul festivalului, Dieter Kosslick, şi preşedinţii juriilor secţiunilor Competiţie, Panorama, Forum, Generation şi Perspektive Deutsches Kino au nominalizat 18 filme de debut anul acesta, iar printre ele s-a numărat şi lungmetrajul Adinei Pintilie “Nu mă atinge-mă”.

Anterior, regizoarea Adina Pintilie a primit premiul pentru cel mai bun debut, pentru acelaşi film. Regizorul Călin Peter Netzer a făcut parte din juriul care a decis câştigătorul premiului pentru cel mai bun film de debut, alături de regizorul italian Jonas Carpignano şi Noa Regev, directorul executiv al Cinematecii din Ierusalim.

Filmul “Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not” este o coproducţie România / Germania / Cehia/ Bulgaria / Franţa, iar, în 2012, proiectul a fost selecţionat pentru Atelierul secţiunii Cinéfondation de la Festivalul de la Cannes.

În vârstă de 38 de ani, Adina Pintilie a regizat şapte scurtmetraje şi două mediumetraje. Producţiile “Nu te supăra, dar…” (2007) şi “Oxigen/ Oxygen” (2010) au fost prezentate în peste 50 de festivaluri internaţionale, iar scurtmetrajul coregizat cu George Chiper “Balastiera#186″ (2007) a fost selectat la Festivalul de film de la Locarno 2008 şi a câştigat premiul al doilea la Festivalul Internaţional de Film de la Miami şi menţiunea specială a Festivalului de la Trieste, în 2009.

Este pentru a doua oară în istoria celebrului festival german, când un film românesc cucereşte marele premiu. În 2013, filmul “Poziţia Copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, a primit trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.