Breaking news

Intrăm în Schengen la….anu

loading...

E oficial. Aderarea României și Bulgarie la spațiul Schengen a fost amânată pentru 31 iulie 2012.

Olanda şi Finlanda s-au opus joi, în cadrul Consiliul JAI de la Bruxelles, aderării României şi Bulgariei la Schengen în acest an. Pentru ca un nou stat să intre în spațiul Shengen,e ste neoviue ca toți mebrii să fie de acord. Drept urmare aderarea se amână până cel târziu la 31 iulie 2012.

Poziţia noastră este clară. Noi nu suntem în favoarea unei aderări în acest moment. Trebuie să avem certitudinea că acquis-ul Schengen este implementat pe deplin, în special în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate“, a declarat ministrul olandez al Imigraţiei, Gerd Leers.

După ce Olanda și Finlanda s-au opus aderării, Franţa şi Germania au anunţat că susţin compromisul propus de preşedinţia poloneză a UE, care presupune aderarea în etape, mai întâi cu graniţele aeriene şi maritime, la 31 octombrie, urmând ca decizia privind aderarea cu graniţele terestre să fie luată până cel târziu 31 iulie 2012.

Spațiul Schengen reprezintă o zonă de libertate de mișcare unde controalele la frontierele interne ale statelor UE,  au fost eliminate, creându-se astfel o frontieră externă.

Aderarea la Schengen are ca efect ridicarea controalelor între frontierele interne ale statelor membre Schengen, care aplică în întregime acquis-ul Schengen.

Practic, dacă România ar fi aderat la Schengen în acest an, românii ar fi putut circula în țările membre UE, fără a mai fi controlați la graniță.

 

 

 

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>