Breaking news

Adelin Petrişor: Voluntariatul poate schimba vieţi

Jurnalistul de război Adelin Petrişor a zburat şi el cu unul dintre elicopterele SMURD, într-o intervenţie de noapte.

adelin petrisor smurdSMURD înseamnă astăzi mii de vieţi salvate, în situaţii limită. Cele mai grele operaţiuni de salvare, cele mai grave cazuri revin medicilor care fac gărzi la ambulanţa aerului.

Medicul nu stă în spital, însă când sună telefonul trebuie să fie în zbor spre caz în cel mult o oră.

Misiunea la care a luat parte jurnalistul TVR a fost transportarea în siguranţă, de la Craiova la Timişoara, a unei paciente care ar fi putut muri dacă ar fi parcurs drumul între spitale cu o ambulanţă terestră. În misiunea SMURD, Adelin a cunoscut-o pe Olguţa, o tânără care s-a înscris pe listele de voluntari acum 5 ani. Îşi dorea să devină anestezist, dar s-a îndrăgostit iremediabil de medicina de urgenţă…

Misiunea cu cei de la SMURD a fost o experienţă interesantă. Am putut filma oameni care pun foarte multă pasiune în ceea ce fac. Olguţa mi-a dovedit că voluntariatul poate schimba vieţi. Iniţial, tânăra de 29 de ani visa să devină anestezist. Voluntariatul la SMURD a determinat-o să se angajeze la Serviciul de Urgenţe”, povesteşte Adelin Petrişor.

Ideea SMURD a pornit în 1990, când singurii voluntari din România erau străinii veniţi să aibă grijă de copiii din orfelinatele noastre. Şi totuşi, a existat atunci o mână de studenţi, medici şi asistenţi medicali români, care au înţeles rolul voluntariatului şi, sub coordonarea medicului Raed Arafat, au fondat SMURD. Serviciul de urgenţă are acum tehnică medicală avansată şi se bazează în continuare pe sprijinul voluntarilor – oameni fără pregătire medicală, care urmează cursuri speciale, studenţi la medicină şi medici – care se înscriu în fiecare an cu sutele pe listele de voluntari ale SMURD.

Telespectatorii TVR 1 pot urmări luni, 25 noiembrie, la Telejurnalul de la ora 20.00, reportajul realizat de Adelin Petrişor. El poate fi văzut, la fel ca şi celelalte reportaje ale campaniei „Ajută România!”, online, pe http://stiri.tvr.ro/ajutaromania.html.