Breaking news

Actorul Iurie Darie a murit vineri noapte

Îndrăgitul actor român, Iurie Darie a murit, vineri noapte, la vârsta de 83 de ani.

După mai multe luni de suferință, operații și internări în spital, Iurie Darie, unul dintre cei mai iubiți actor români, a încetat din viață, vineri noapte, la vârsta de 83 de ani.

În luna mai a acestui an, Iurie Darie a fost operat la Spitalul Bagdasar Arseni pentru a i se scoate surplusul de lichid din creier.

La jumătatea lunii iunie, actorul s-a întors de urgenţă la spital după după ce a acuzat dureri în piept şi probleme de respiraţie.

Potrivit medicilor, actorul a suferit o complicaţie postoperatorie, acumulând în continuare lichid la creier.

Iurie Darie a fost externat pe 21 septembrie din Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală unde a zăcut din data de 16 iunie.

Actorul fusese internat de urgenţă, după ce, în prealabil, suferise un accident vascular, survenit la scurt timp după o operaţie pe creier.

Iurie Darie s-a născut pe 14 martie 1929, în localitatea Vadul Rascov din județul Soroca, din Republica Moldova. În anul 1952 a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică.

În cinematografie a debutat în 1953, în “Nepoții gornistului”, în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe platoul de filmare pe Marga Barbu și pe Liviu Ciulei. În anul 1969, a fost ales de regizorul Mircea Drăgan pentru a juca în seria “Brigada Diverse”, alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu sau Puiu Călinescu.

A interpretat roluri memorabile în peste 40 de producții cinematografice, printre care “Băieții noștri” (1959), “S-a furat o bombă” (1961), “Vacanță la mare” (1962), “Dragoste la zero grade” (1964), “Atunci i-am codamnat pe toți la moarte” (1971), “Frații Jderi” (1974), “Ringul” (1983), “O zi la București” (1986), “În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), “Zâmbet de soare” (1987), “Oglinda” (1993), “Punctul zero” (1996), “Triunghiul morții” (1999). În 2004 a jucat în serialul de televiziune “Numai iubirea”.

După Revoluție, a jucat în “Pălăria”, producție a Teatrului de Comedie, în regia lui Horațiu Mălăele (1998), “Patru pe o canapea și valetul” de Marc Camoletti, în regia lui Radu Nichifor (2000). De asemenea, actorul a colaborat și cu cineaștii basarabeni, în filmul pentru copii “Moara”, realizat în 1992, sau pe scena Teatrului Național “Mihai Eminescu” din Chișinău în “Tata” (stagiunea 1999-2000).

Iurie Darie s-a remarcat și în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul își etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini. Într-o vreme făcea și turnee prin țară cu spectacole pentru copii, în care istorisea și desena o poveste simplă, dar plină de haz și de învățăminte.

Iurie Darie a fost căsătorit inițial cu actrița Consuela Roșu, cu care are un copil, pe Alexandru Darie.
De câțiva ani d ezile era căsătorit cu actrița Anca Pandrea, care i-a fost alături în toată această perioadă.
>