Breaking news

Acord istoric cu Iranul în privința programului nuclear de la Teheran

loading...

Iranul a ajuns la un acord istoric cu statele din grupul ”5 plus 1”, prin care se pune capăt preocupărilor occidentale privind programul nuclear controversat al Teheranului. Acordul va impune reducerea semnificativă a amplorii programului nuclear civil iranian și îl va plasa timp de mai mulți ani sub un regim de inspecții stricte pentru a garanta că nu poate fi folosit pentru a dezvolta bombe atomice.

acord nuclear iranAcordul menit să pună capăt tensiunilor din jurul programului nuclear iranian a fost încheiat oficial marți la Viena între Iran și marile puteri, a anunțat șefa diplomației europene, Federica Mogherini.

‘Avem acordul’, a indicat Federica Mogherini la miezul zilei, precizând că negocierile au fost ‘finalizate’.

Acordul a intervenit la capătul a 21 de luni de negocieri și în a 18-a zi de discuții aprinse în capitala austriacă între delegația iraniană și reprezentanții statelor din grupul ‘5 plus 1’ (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania).

În schimbul acestui acord istoric, o serie de sancțiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate.

Embargoul ONU asupra importurilor de arme va rămâne în vigoare cinci ani de la semnare, iar cel privind rachetele timp de opt ani. Sancțiunile ONU vor putea fi reinstituite în termen de 65 de zile dacă acordul cu marile puteri nu va fi respectat.

Un diplomat iranian a anunțat că s-a ajuns deja la un ‘acord final istoric’, care va duce la ridicarea parțială a sancțiunilor impuse Teheranului, în schimbul limitării programului nuclear iranian.

 

Președintele rus Vladimir Putin a salutat marți acordul istoric privind dosarul nuclear iranian, apreciind că lumea poate răsufla ușurată după lungi ani de negocieri.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a calificat marţi drept o “eroare istorică” acordul nuclear încheiat între Iran şi marile puteri.

“Conform primelor elemente care ne parvin, este deja posibil să spunem că acest acord este o eroare istorică pentru omenire. În fiecare domeniu în care Iranul trebuia împiedicat să obţină capacităţi nucleare, au existat compromisuri uriaşe”, a declarat Netanyahu, înaintea unrei întâlniri la Ierusalim cu ministrul olandez al Afacerilor Externe, Bert Koenders.

Israelul se opune semnării acordului internaţional cu Iranul, avertizând că regimul islamist de la Teheran dezvoltă armament atomic.

Ministerul Afacerilor Externe al României salută acordul final și cuprinzător la care s-a ajuns, la 14 iulie 2015, la Viena, în cadrul negocierilor dintre statele E3+3 (Marea Britanie, Franța, Germania, SUA, Rusia, China) și Iranul, asupra Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune în domeniul dosarului nuclear iranian. MAE salută acordul încheiat între Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi Iran asupra ”Foii de parcurs pentru clarificarea chestiunilor nerezolvate din trecut și din prezent în privința programului nuclear iranian”.

MAE îşi exprimă deplina apreciere faţă de eforturile diplomatice consecvente şi substanţiale ale statelor E3+3, precum şi faţă de implicarea substanţială a Înaltului Reprezentant UE Federica Mogherini. Totodată, MAE salută flexibilitatea și spiritul constructiv manifestate de Iran pe parcursul negocierilor.

MAE consideră că este esenţială implementarea pe deplin a măsurilor asumate, conform Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune, astfel încât comunitatea internațională să poată conta, în permanență, pe garanţii incontestabile asupra naturii exclusiv paşnice a programului nuclear iranian, în acord cu dreptul legitim al Iranului de a utiliza paşnic energia nucleară, în conformitate cu Tratatul privind Neproliferarea Armelor Nucleare şi cu respectarea deplină a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi Consiliului Guvernatorilor AIEA.

Totodată, MAE reiterează rolul deosebit de important al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, inclusiv în privinţa monitorizării punerii în aplicare a măsurilor prevăzute de Planul Comun și Cuprinzător de Acţiune. MAE consideră că punerea în aplicare a Foii de parcurs va marca un pas semnificativ în vederea clarificării tuturor chestiunilor nerezolvate în relația dintre AIEA și Iran, inclusiv posibila dimensiune militară a programului nuclear iranian. Totodată, MAE apreciază că Foaia de parcurs completează cadrul soluției finale și cuprinzătoare la care s-a ajuns, la aceeași dată, în formatul de negociere E3+3.

Salut acordul istoric în privința dosarului nuclear iranian și transmit sincere felicitări tuturor părților implicate în procesul de negociere. Asistăm astăzi la începutul unei noi etape în relația Iranului cu comunitatea internațională. Am convingerea că soluționarea finală, cuprinzătoare și de durată a dosarului nuclear iranian va contribui semnificativ la îmbunătățirea securității la nivel regional și internațional. Îmi exprim speranța că implementarea pe deplin a măsurilor prevăzute de acord va marca un pas decisiv și ireversibil în direcția restabilirii încrederii comunității internaționale în natura exclusiv pașnică a programului nuclear iranian. Totodată, sperăm că progresul obținut în dosarul nuclear va avea în viitor un impact pozitiv și asupra altor aspecte de interes din perspectiva securității internaționale, inclusiv programul balistic iranian”, a declarat Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe.

La 24 noiembrie 2013, statele E3+3 (Marea Britanie, Franța, Germania, SUA, Rusia, China) şi Iranul au ajuns, la Geneva, la un acord asupra unui Plan Comun de Acţiune, conceput ca un prim pas spre o soluție cuprinzătoare și de durată prin care Iranul să dovedească natura exclusiv paşnică a programului său nuclear.

La 2 aprilie 2015, statele E3+3 și Iran au ajuns la un acord asupra parametrilor Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune, care includeau, între altele, prevederi care limitează, pe durate specifice, nivelul și capacitatea de îmbogățire a uraniului; măsuri specifice de transparență și monitorizare a implementării; acțiuni de redefinire a unor reactoare și facilități; modalități de abordare a sancțiunilor; repere temporale privind gestionarea programului nuclear iranian.

Parametrii Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune au stat la baza negocierilor care au condus la adoptarea, la 14 iulie 2015, la Viena, de către statele E3+3 și Iranul, a acordului final și cuprinzător în dosarul nuclear iranian.

În paralel, la 14 iulie 2015, la Viena, AIEA și Iranul au semnat ”Foaia de parcurs pentru clarificarea chestiunilor nerezolvate în trecut și în prezent în privința programului nuclear iranian”.

loading...