Breaking news

Acesta este cel mai bun moment pentru a savura o ceașcă de cafea

Daca ești ca majoritatea oamenilor care muncesc, probabil că ești obosit – și iți place cafeaua. Peste 85% dintre oamenii din SUA consumă cofeina în mod regulat, cafeaua fiind metoda de livrare preferată. Și există un motiv probabil pentru care – mai mult de 40 la sută dintre oameni nu dorm suficient.

Nu este de mirare că atât de mulți oameni asociază diminețile cu mirosul de cafea proaspătă preparată sau cu o excursie rapidă la Starbucks, înainte de muncă. Dar, potrivit dieteticienilor și nutriționiștilor, dimineața devreme s-ar putea să nu fie cel mai bun moment pentru băutul tău de cofeină, daca vrei să te simți alert pe tot parcursul după-amiezii. O cană de cafea de specialiate este cea mai bună relaxare din timpul zilei.

Consumul de cafea imediat după trezire vă poate face să vă simțiți nervos și hiper alert imediat după ce ați băut-o și apoi foarte obosit câteva ore mai tărziu.

„Limitați cantitatea de cafea, atunci când vă treziți”, spune Lăură Cipullo, dietetician și autoarea cărții „Women’s Health Body Clock Diet” pentru CNBC.

Când te trezești, corpul tău produce cantități crescute de cortizol, hormonul stresului, care te face să te simți oricum, de la starea de alertă la anxietate. Dacă adaugați cofeina, care crește nivelul de cortizol la persoanele care sunt fie stresate mental, fie pur și simplu se odihnesc, ați putea avea un aflux de cortizol mai mare, la un moment dat. Puteți vizita o cafenea HauteCup din Constanta unde să începeți ziua cu o cafea cu mult lapte. Aici, pe langă personalul amabil, se serverște cafea proaspat prajita.

Unii nutriționiști spun că această combinație te-ar putea face să te simți mai obosit mai tărziu, când atât cofeina, cât și cortizolul dispar.

Cel mai simplu mod de a te simți mai treaz dimineața este să dormi mai mult cu o noapte înainte. În plus, totuși, ați putea dori să încercați să beți prima ceașcă de cafea puțin mai târziu decât ați face-o în mod normal.

Luați în considerare o cafea la mijlocul dimineții

„Bea cafea când organismul produce mai puțin cortizol, aproximativ trei până la patru ore după trezire”, spune Cipullo.

Cu alte cuvinte, dacă te trezești intre 6.A.m. și 8 a.m., bea-ți cafeaua între 9 a.m. și 11 a.m.

„Aș spune că la mijlocul dimineții sau la începutul după-amiezii este probabil cel mai bun moment”, spune nutriționistul-dietist Lisa Lisiewski. „Acesta este momentul în care nivelurile tale de cortizol sunt cele mai scăzute și beneficiezi de fapt de stimulentul în sine.”

Daca aveți nevoie de cofeină dimineața, totuși, nu încetați brusc să o consumați. Nu ați dori să conduceți când sunteți obosit, de exemplu. În schimb, poți încercă să-ți bei cafeaua mai tărziu în weekend sau într-o zi în care nu lucrezi.

Totuși, nu toată lumea este de acord cu teoria cafelei de la mijlocul dimineții. Melanie Dellinges, dietetician-nutriționist înregistrat, spune că cantitatea de cofeină pe care o consumi este mai importanta decât ora la care o consumi. În funcție de toleranța ta, nu ar trebui să bei mai mult de doua până la patru cani pe zi.

Evitați cofeina după ora 15:00.

Dellinges subliniază un punct care este susținut de mai multe studii: nu ar trebui să bei niciodată cafea seara. Cofeina vă poate perturba somnul până la șase ore după ce ați consumat-o, ceea ce duce la pierderea unei ore sau mai mult de odihnă, a constatat un studiu.

Deci, dacă vrei să începi să te relaxezi și să te culci la 21:00, să bei cafea după ora 15:00. Este o idee proastă. Unii experți în sănătate recomandă oamenilor să nu mai bea cafea încă de la ora 14:00.

Dacă este după-amiaza sau seara tărziu și mai aveți nevoie de un aport de cofeina, încercați să beți o ceașcă de ceai negru, care conține jumătate din cantitatea de cofeină din cafea, sau ceai verde, care are aproximativ o treime din cantitate.

 

>