Breaking news

ACEBO: pagubele produse de pesta porcină africană pot fi acoperite din bugetul Comisiei Europene

Pagubele care se prefigurează ca urmare a evoluției în România a virusului pestei porcine africane (PPA) sunt de sute de milioane de euro, poate chiar miliarde de euro. Acestea însă pot fi acoperite din bugetul Comisiei Europene, susţine ACEBO.

Ultimul raport al Oficiului International de Epizootii (OIE) arata la data de 4 iulie 2018 un numar de 237 de focare de pestă porcină africană, identificate pe teritoriul țării noastre și numărul acestora continuă să crească, un motiv real de panică în rândul fermierilor români.

În piața cărnii activează în jur de 9500 de firme, cele mai multe în sectorul creșterii animalelor (5777 date la nivelul anului 2016). Producătorii de carne înregistrează cea mai mare parte din cifra de afaceri a sectorului agro-alimentar, iar creșterea animalelor a generat la nivelul anului 2016 un business de circa 11,4 miliarde de lei, conform analiștilor.

Polonia, în fața crizei PPA, a interzis creșterea suinelor, dar a subvenționat în locul lor achizițiile de bovine și ovine.

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP), membră a Uniunii Europene a Comerțului cu Animale și Carne (UECBV), membră a Federației Naționale PRO-AGRO și membră a C.E.S. – Comisia de siguranță a consumatorului și concurență loială,  este prima organizație interprofesională din România care s-a implicat activ  în analiza periodică a situației și a prezentat astăzi (6 iulie 2018) Guvernului opiniile specialiștilor care activează în zootehnie și industria cărnii.

ACEBOP solicită ca în adoptarea noii legislații de modificare a Hotărârii de Guvern nr.1214/2009 privind despăgubirile ce se cuvin propietarilor de pe întreg lanțul de producție suin, să se țină cont în primul rând de pierderile uriașe pe care le suportă fermierii și falimentul celor care au credite.

„Este imperios necesar să se apeleze la legislația europeană în domeniu, care prevede anumite derogări, tocmai pentru a nu provoca pagube fără precedent la buget, falimentarea sectorului de creștere a porcinelor și crearea de piedici artificiale în cadrul comerțului intracomunitar și cu țările terțe. În zonele în care se constată prezența virusului PPA, orice fermă nu mai poate să livreze carne de porc pe o perioadă foarte lungă de timp. Dar nu numai acea fermă este închisă, ci pe o rază mai mare sunt închise toate fermele, animalele sunt sacrificate, iar pagubele sunt enorme. Nu există niciun vaccin, niciun tratament eficient, singura metodă de eradicare fiind depopularea completă a exploataţiilor infectate şi interzicerea mişcărilor de animale şi a produselor şi subproduselor provenite de la acestea. Totodată, aplicarea unor măsuri de control eficiente este deosebit de costisitoare, necesitând resurse umane, materiale şi financiare foarte mari. Pe lângă costul ridicat al eradicarii bolii,  pierderile economice prin stoparea comerţului cu animale vii, carne și produse din porc ne vor afecta „pe o perioada de 30 de ani”- conform experților ANSVSA”, se arată în comunicatul ACEBOP.

Dat fiind faptul că această boală nu afectează omul, din punctul de vedere al membrilor ACEBOP, rămân trei  elemente importante de acțiune:

  1. Eradicarea bolii, cu redobândirea statusului României de țară indemnă, cu toate drepturile comerciale din sectorul porcului.
  2. Despăgubirea reală a fermierilor pentru pagubele create de boală, în relație strânsă cu evitarea barierelor nejustificate în calea comerțului.
  3. Reconsiderarea derogărilor comunitare pe nivele de risc, astfel încât, cu anumite acțiuni de micșorare a riscului de difuzare a bolii, societățile afectate să iși poată vinde o parte din rodul muncii lor (pe baza derogărilor legale și aplicate de toate statele membre afectate, cuprinse în Decizia UE nr. 709/2014) și să nu încarce artificial bugetul României.

Modificările ar trebui să cuprindă mai ales:

  1. a) despăgubirea reală a fermierului afectat direct, a unităților de abatorizare, transformare, depozitare și comercializare a cărnii, materialului seminal, produselor și subproduselor de porc;
  2. b) despăgubirea unităților aflate în zona de protecție care au interdicții comerciale și reconsiderarea fermelor libere, din zona de supraveghere, care trebuie să comercializeze liber, sub supraveghere, porcii grași spre abatorul autorizat.
  3. c) acoperirea pierderilor de venit și a cheltuielilor directe din unitățile sectorului  suin – producție, reproducție, abatorizare, procesare, depozitare și comercializare – în care se aplică legislația veterinară comunitară de eradicare a bolii – care cuprinde perioade neproductive: de neutralizare a cadavrelor, curățenie, dezinfecție, dezinsecție, vid sanitar – în care angajații practic lucrează, dar nu produc.

De obicei, societățile de asigurări acoperă perioadele de “întrerupere a afacerii” în zootehnie, în anumite cazuri – listă din care lipsesc bolile acoperite de la bugetul ANSVSA, respectiv bolile din lista Oficiului Internațional de Epizootii (OIE). În aceste cazuri, care includ și pesta porcină africană, toate pierderile sectorului de porc ar trebui acoperite prin bugetul ANSVSA și din fondul de urgență al Comisiei Europene.

Legislația comunitară  în domeniu prevede anumite derogări, tocmai pentru a nu provoca pagube fără precedent la buget, falimentarea sectorului de porc și crearea de piedici artificiale în cadrul comerțului intracomunitar și cu țările terțe.