Breaking news

ABERANT | Stelian Tănase vrea ca TVR 1 să devină canal de știri deși are în curte TVR News

Stelian Tănase, uns director general al TVR, de Parlamentul României, cu binecuvântarea lui Victor Ponta, se ține de glume și cenzură la Televiziunea Română. După ce în februarie a cenzurat documentarul Moștenirea Clandestină și a oprit emisia TVR Moldova, acum vrea să transforme TVR 1 într-un canal de știri deși Televiziunea Română are deja un astfel de canal de nișă, în speță TVR News.

stelian tanase - tvr 1Stelian Tănase distruge în fiecare zi, tot ce poate la Televiziunea Română. Mânat de stilul BBC pe care-l tot invocă atunci când nu are argumente și soluții pentru redresarea TVR, Stelian Tănase se pregătește să dea o lovitură dură principalului canal național din România – TVR 1.

Stelică, mare deontolog și priceput în ale televiziunii, i s-a pus pata pe TVR 1 pe care-l vrea cu orice preț transformat în canal de știri. Și asta în condițiile în care Televiziunea Română deține în portofoliu un canal de știri care se numește TVR News. Numai că domn Stelică nu cred că știe acest lucru, căci altfel nu mai venea cu ideea aberantă de a transforma TVR 1 în canal de știri. Stelică spune că defapt ideea a venit de la Irina Radu și că el doar a susținut-o.

Canalul 1 să se transforme într-un news and current affairs – ăsta e un format de la BBC – şi al doilea ca să fie un canal generalist. Dar această discuţie a fost propusă în TVR de acum şase luni de doamna Irina Radu (directorul de programe al TVR, n.r.), nu de Stelian Tănase. Eu mi-am însuşit-o, ca să zic aşa, iar noi o discutăm de şase luni tot timpul”, a spus Stelian Tănase pentru Mediafax.

Încă din luna martie, când a ținut o conferință de presă în direct și în care își prezenta garnitura de vedete expirate, care doar au încasat leafa, nu au făcut audiență și au plecat, Stelian Tănase anunța transformarea TVR 1 în canal de știri.

Numai că Stelian Tănase, pe lângă faptul că este habarnist în materie de televiziune, nici nu are habar de legea de organizare și funcționare a SRTV. Potrivit legii numărul 41 din 1994, TVR 1 este canal național, generalist de interes strategic în siguranța națională, fiind singurul cu acoperire 100% națională, atât terestră cât și prin satelit.

Drept urmare, specificul TVR 1 NU poate fi schimbat, eventual decât prin Lege, de către Parlamentul României. Stelian Tănase mai poate încerca altă variantă, să schimbe grila de programe a TVR 1 și astfel să transforme canalul în unul de știri, dar pentru acest lucru va avea nevoie de aprobarea CNA. Este puțin probabil ca CNA să aprobe transformarea TVR 1 în canal de știri, încălcând astfel cu bună știință legea de funcționare a Televiziunii Române.

Consiliul de Administrație al TVR a cerut Comitetului Director să analizeze mai cu atenție această propunere a lui Stelian Tănase și să facă un raport complet. Transformarea TVR 1 într-un canal de știri, ar urma să fie pusă în aplicare de la 1 septembrie 2014.

Însă, pentru că trăim în România, devenită între timp, țara tuturor posibilităților, când este vorba de ceva rău, și pentru că suntem în an electoral, orice este posibil!