Breaking news

Aberant | Două articole din Codul penal, îi fac infractori pe toți românii. Patronii fac închisoare dacă își angajează rudele

Codul penal adoptat în 2009, prin asumarea răspunderii în Parlament de către Emil Boc, bagă după gratii patronii și directorii care-și angajează membrii familiei sau rudele până la gradul II, în cadrul firmelor pe care le dețin, și/sau conduc. Potrivit aceluiași cod penal intrat în vigoare la 1 februarie 2014, și Băsescu este infractor și riscă să facă 5 ani de închisoare pentru că și-a angajat consilierii din primul mandat.

noul cod penal - puscarieCodul penal, asumat și susținut cu ardoare de Băsescu-Boc-Macovei-Predoiu, este plin de aberații care trebuiesc corectate cât mai urgent. Una din aceste aberații este regăsită la articolul 301 și 308 din codul penal, care fac referire la conflictul de interese care se aplică atât funcționarilor publici, adică la mai toți angajații de la stat, cât și celor din privat.

Din cauza faptului că atât conflictul de interese cât și ”folosul patrimonial” sunt înțelese greșit, toți românii sunt infractori și riscă să stea ani grei după gratii.

Și toate astea pentru că prin ”folos patrimonial” se înțelege angajarea unei persoane într-o instituție, firmă, societate, primirea de prime, și chiar avansarea în funcție.

Articolul 301 alineatul 1, din noul cod penal prevede că:Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Legiuitorul a decis că nu e bine să se oprească cu conflictul de interese doar la funcționarii publici și a extins-o și la persoanele juridice, adică la patronii de firme, directori din companii private și toți cei care prin fișa postului pot aproba foloase către cei cu care are sau a avut relații de muncă sau comerciale.

Astfel că articolul 308, alin 1, prevede că: Dispoziţiile art. 289-292, 295, 297-301 şi 304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice.

În traducere simplă, aplicarea art 301, în cazul persoanelor juridice, prin intermediul art 308, alin 1, se face în felul următor: dacă patronul decide să-și angajeze la firmă soția, fiul sau altă rudă, riscă să facă trei ani de închisoare.

La fel se pate întâmpla și în cazul lui Băsescu, întrucât acesta și-a angajat în mandatul al doilea, foștii consilieri din primul mandat, adică intră sub incidența articolului 301 alineatul 1.

Eugen Nicolicea a explicat pentru exclusivNEWS.ro de ce este necesară modificarea celor două articole din codul penal.

Art 301 a fost scris defectuos, și anume se vorbește despre fapta funcționarului public care participă la luarea unei decizii în favoarea unei rude până la gradul doi sau afini până la gradul doi, sau în favoarea, atenție, unei persoane cu care s-a aflat în raporturi de munci în ultimii cinci ani. Esența conflictului de interese este ca să nu fie prejudiciat interesul statului. În definițiile care sunt preluate din alte legislații se vorbește de afectarea imparțialității funcționarului public.  Deci dacă spre exemplu la un concurs la o licitație, participă mai multe firme, evident că dacă iei decizia cu afect imparțialității, în favoarea unor cunoscuți ești sancționabil penal. Ori în această definiție la noi nu se mai vorbește despre afectarea imparțialității. Adică câștigă licitația cineva pe drept, și numai pentru faptul că odată ați fot colegi de serviciu sau ați avut relații comerciale, este faptă penală. Mie mi se pare că numai dacă se încalcă anumite prevederi poate să fie faptă penală. Se ajunge la absurditatea definiției acesteia, că dacă un director dă primă la subalterni, a luat o decizie în favoarea unor persoane prin care acestea au câștigat un folos, prima, acest lucru care este perfect legal devine infracțiune prin această definiție prost făcută”, a declarat Eugen Nicolicea pentru exclusivNEWS.ro.

Deputatul spune că modificarea celor două articole, care-l face infractor până și pe Băsescu, este oarecum controversată întrucât toți spun că s-ar face doar pentru a-i scăpa pe parlamentarii care și-au angajat nevestele la cabinetele lor.

”Evident că a stârnit mai multe controverse datorită faptului că au existat mai mulți parlamentari care și-au angajat nevestele și nu poți să îndrepți legea pentru că absolut toată lumea spune că te referi la parlamentarii respectivi. În realitate acest articol 301, coroborat cu 308 face infractori pe toată lumea. Spre exemplu angajarea unei rude la o firmă privată sau la o persoană fizică autorizată, deci tatăl să zicem că este tinichigiu și își angajează fiul să lucreze împreună la tablele alea, a comis o infracțiune după această definiție proastă. Firmele private,  unde de obicei pui în firmă și promovezi pe cei apropiați ție, conform acestor articole, toți sunt infractori”, a mai spus Eugen Nicolicea.

Pentru a repara această aberație din codul penal, deputatul Eugen Nicolicea, membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaților și Ministru pentru Relația cu Parlamentul, a depus un amendament prin care să se îndrepte cele două articole din lege.

Evident că trebuie modificată legea în sensul că aceasta să fie infracțiune, doar dacă fapta ta este făcută cu afectarea imparțialității, adică numai dacă ai fost imparțial sau părtinitor față de cineva, sau mai trebuie introduse câteva excepții, să nu se aplice în situațiile în care acorzi drepturile subalternului, prevăzute în contractul de muncă. În momentul de față orice avansare, orice primă pe care o dai, după acestă definiție, te face infractor. Am inițiat un amendament în acest sens, stadiul lui este ca și la alte legi, se legiferează în ritmul în care se poate. Problema este că noroc că nu a sesizat nimeni parchetul cu anumite cazuri. Spre exemplu judecătorii de la CSM când își aleg președintele, participă la luarea unei decizii în favoarea unei persoane cu care se află în raporturi de muncă. Deputații și senatorii când își aleg conducerea Camerelor, sunt infractori. Toți deputații și senatorii care își reînoiesc mandatul și își reangajează foștii consilieri, sunt infractori. Președintele României, care și-a reangajat între cele două mandate, consilierii din mandatul anterilor, a participat la luarea unei decizii în favoarea unor persoane cu care a avut relații de serviciu și a comis o infracțiune”, explicat deputatul UNPR.

Deputatul Eugen Nicolicea propune modificarea celor două articole din codul penal în felul următor.

Articol unic – Art. 301 și art 308 din Legea nr 286/2009, privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr 510, din 24 iulie 2009, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. Titlul/denumirea art. 301 se modifică după cum urmează:

”Art. 301 – Folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”.

2. Art. 301  alin. (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

”Art. 301 – (2) Dispozițiile alin. (1) nu se aplică în cazurile în care decizia se referă la următoarele situații:

a) emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative;

b) ocuparea de către o persoană a unei funcții publice, indiferent în ce modalitate și sub ce formă se realizează aceasta;

c) exercitarea atribuțiilor de serviciu privind acordarea către subalterni a drepturilor legale ale acestora.”

3. Art. 308 alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

”Art. 308 – (1) Dispoziţiile art. 289-292, 295, 297-300 şi 304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice”.

Până când propunerea legislativă a lui Eugen Nicolicea va fi adoptată de Parlament, aproape toți românii sunt infractori și sunt pasibili de închisoare de până la cinci ani de zile, întrucât cele două articole din codul penal sunt în vigoare și produc efecte.

Pentru această aberație din codul penal trebuie să aducem ”înalte mulțumiri”, domnului Băsescu, Emil Bog, Cătălin Predoiu și stimabilei doamne Monica Macovei.