Breaking news

A murit cu trei zile înainte de a primi premiul Nobel pentru medicină

loading...

Canadianul Ralph Steinman, recompensat luni, alături de alţi doi cercetători, cu premiul Nobel pentru medicină, a murit vineri, din cauza unui cancer la pancreas.

Deși regulamentul interzice atribuirea post mortem a premiului Nobel, Comitetul de atribuire a distincțiilor a decis să nu îi retragă canadianului, trofeul.

Ralph Steinman a murit pe 30 septembrie, cu doar trei zile înainte de a primi trofeul Nobel pentru medicină, alături de cercetătorii Bruce Beutler (SUA) și Jules Hoffmann (Luxemburg).

Bruce Beutler şi Jules Hoffmann au descoperit proteinele receptoare care recunosc microorganismele pătrunse în corp şi activează sistemul imunitar înnăscut, considerat primul pas făcut de reacţia imunitară a corpului.

Ralph Steinman a descoperit celulele dendritice din sistemul imunitar şi a descris capacitatea lor unică de a activa şi regla imunitatea dobândită, considerată ultima etapă a reacţiei imunitare, în cadrul căreia microorganismele sunt înlăturate din organism, se explică într-un comunicat emis de comitetul Nobel.

Göran Hansson, secretarul Comitetului Nobel pentru medicină, a anunţat că decesul cercetătorului canadian Ralph Steinman, unul dintre cei trei laureaţi ai premiului Nobel pentru medicină pe 2011, anunţaţi luni, “nu pune sub semnul întrebării atribuirea premiului”.

În 1974, statutul Fundaţiei Nobel a stipulat ca acest premiu să nu se acorde postum, cu excepţia cazului în care decesul să fi survenit după anunţul făcut de comitetul Nobel. Acest lucru s-a întâmplat în 1996, când William Vickrey a murit la doar câteva zile după ce Academia suedeză a anunţat laureatul premiului Nobel pentru economie.

 

loading...