Breaking news

A murit actriţa Tamara Buciuceanu Botez

Celebra actriţă Tamara Buciuceanu Botez a murit, marţi, la Spitalul Elias din Capitală, la vârsta de 90 de ani.

Tamara Buciuceanu Botez a fost internată, la începutul lunii octombrie, la Spitalul Elias din Bucureşti,urmare a unei boli cardiace mai vechi, care s-au acutizat.

Tamara Buciuceanu s-a născut pe 10 august 1929, la Tighina, şi a frecventat cursurile Institutului de Teatru “Vasile Alecsandri” din Iaşi, între anii 1948 şi 1951. În cel de-al patrulea an de studii, s-a transferat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală, la clasa profesorului Nicolae Bălţăţeanu, şi a absolvit în anul 1952.

În anul 1962, s-a căsătorit cu medicul anestezist Alexandru Botez, care a decedat în 1996.

Tamara Buciuceanu-Botez a interpretat roluri în teatru dramatic, teatru de revistă, operetă, televiziune şi film, reuşind să realizeze peste 1.500 de roluri memorabile, printre care se numără cel al Anetei Duduleanu din „Cuibul de viespi”, în regia lui Horea Popescu, Chiriţa din „Chiriţa în provincie”, în regia lui Alexandru Dabija, Isoscel din „Liceenii”, în regia lui Nicolae Corjos.

În anul 2011, în semn de preţuire a impresionantei activităţi artistice, Tamara Buciuceanu-Botez a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor, proiect iniţiat de Teatrul Metropolis, în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti.

Actriţa Tamara Buciuceanu-Botez a fost un simbol al generaţiei de aur a scenei şi cinematografiei româneşti şi a rămas cel mai mult în memoria cinefililor pentru roluri precum cel al profesoarei “Isoscel” din seria “Liceenii”, dar şi pentru interpretarea personajului Coana Chiriţa.

Recompensată cu peste 20 de premii de interpretare, actriţei i-a fost decernat premiul “Aristizza Romanescu” pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică, la gala Academiei Române pe anul 2011, precum şi distincţia Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, în anul 2014.

În 2008, artista a fost omagiată şi la Transilvania International Film Festival de la Cluj-Napoca, iar, în 2014, a primit însemnele Ordinului Coroana României în grad de Ofiţer din partea Casei regale.

>