Breaking news

A început războiul în Ucraina. Putin a dat ordinul de bombardare şi invazie a Ucrainei

Vladimir Putin a dat ordinul de începere a bombardamentelor în Ucraina. Armata rusă atacă simultan mai multe ţinte militare din Ucraina.

În toiul nopţii, ruşii au început să bombardeze Ucraina.

„Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a spus Vladimir Putin.

Preşedintele Rusiei a cerut armatei ucrainene „să depună armele” şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.

„Planul nostru nu este să ocupăm Ucraina”, a mai spus Putin.

Ucraina a închis spațiul aerian pentru aviația civilă. Autoritățile de la Kiev au emis „Notice to Air Missions” – o notificare prin care zborurile civile sunt suspendate.

Statele Unite afirmă că o invazie la scară largă a Rusiei în Ucraina este iminentă, iar trupele ruse și forțele separatiste care înconjoară țara sunt în poziție de atac.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, le-a spus jurnaliștilor că forțele ruse continuă să se strângă tot mai aproape de graniță.

„Sunt pregătite. Pot ataca în orice moment… cu o forță militară semnificativă”, a spus Kirby.

Cel puțin cinci explozii s-au auzit în această noapte în orașul Donețk, scrie Reuters, citând un martor de la fața locului.

Imediat după explozii, patru camioane militare au fost observate îndreptându-se spre scena exploziilor.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a declarat că membrii misiunii ei din estul Ucrainei au fost amenințați și hărțuiți miercuri de milițiile din autoproclamata Republică Populară Lugansk, scrie CNN.

Potrivit OSCE, echipa de observatori a fost „abordată de doi membri înarmați ai acestor formațiuni” la circa 10 kilometri de linia de contact care desparte forțele separatiste de cele ucrainene, în momentul în care se pregăteau să lanseze o dronă de observare.

Forțele navale ucrainene din Odesa au fost puse în stare de alertă. Între timp, pe rețelele sociale apar în continuare imagini cu tancuri și convoaie militare rusești care trec prin Donbas.

Rusia a închis spațiul aerian pentru aviația civilă de-a lungul frontierei sale cu zona de nord-est a Ucrainei.

Măsura este impusă de autorități până la data de 18 mai.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut un discurs în limba rusă, după miezul nopții, în care a făcut un apel la pace, arătând că de pe urma unui război vor avea de suferit și ucrainenii, dar și rușii. El a spus că, în caz de atac, Ucraina este gata să se apere.

„Nu avem nevoie de război, nici rece, nici fierbinte, nici hibrid. Dar dacă vor încerca să ne ia libertatea, viața noastră, viață copiilor, ne vom apăra. Dacă ne atacați, ne veți vedea fețele, nu spatele. Nu suntem singuri, ne susțin multe țări, pentru că discuția este despre pace, despre drept internațional, dreptul fiecăruia, fără amenințări. Ma adresez către cetățenii ruși ca cetățean al Ucrainei, ne despart 2000 de km de graniță. (…) Adevărul consta în faptul ca trebuie sa ne oprim, până nu e târziu, dacă autoritățile ruse nu vor sa stea la masă cu noi, ei vor vrea sa stea la masă cu voi. Totul depinde doar de voi, cetățenii Federației Ruse”, a spus Zelenski.

A fost decretată stare de război în Ucraina.

>