Breaking news

A început Mondialul de Fotbal din Qatar, cel mai scump din istorie

Cel mai scump Campionat Mondial de Fotbal din istorie, a început duminică în Qatar, cu o ceremonie grandioasă, pe placul șeicilor din micuțul stat arab.

Lux, opulență, căldură, organizare impecabilă, controverse, boicot din partea marilor artiști internaționali și o factură de 220 miliarde de dolari. Așa s-ar rezuma într-o propoziție Mondialul din Qatar.

Ceremonia de deschidere a avut loc pe Stadionul Al Bayt are o capacitate de 60.000 de locuri.

Morgan Freeman, în vârstă de 85 de ani, invitatul pecial al ceremoniei de deschidere a Mondialului de Fotbal, a fost protagonistul unu gest emoționant. A îngenuncheat pentru a vorbi cu un tânăr infirm, momentul fiind aplaudat la scenă deschisă de spectatori. Morgan Freeman a ținut un discurs prin care a invitat la pace, armonie și înțelegere.

Artistul qatarez Fahad Al-Kubaisi și starul pop sud-coreean Jung Kook, vocalist al trupei BTS, au interpretat piesa „Dreamers”, imnul turneului final.

Rod Stewart, Shakira şi Dua Lipa au refuzat să cânte la această Cupă Mondială, din cauza problemelor legate de respectarea drepturilor omului, Maluma a cântat la ceremonia de deschidere.

Primul meci de la Mondial, a avut loc imediat după ceremonia de deschidere între Qatar, și Ecuador, pe stadionul Al Bayt, care are forma unui cort.

Ecuador a învins echipa Qatarului cu scorul de 2-0. Ambele goluri ale sud-americanilor au fost marcate de atacantul Enner Valencia (16 – penalty, 31).

Cu două zile înainte de începerea Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar, microbiștii au primit o veste proastă: nu se mai vinde bere în perimetrele stadioanelor. Suporterii vor putea cumpăra și consuma alcool doar în spațiile pentru fani, special amenajate. Decizia a fost luată la insistențele conducerii Emiratului, unde vânzarea și consumul de alcool sunt strict restrictionate.

Conducerea Emiratului a inaugurat o somptuoasă zonă de tranzit pe aeroportul internațional Hamad din Doha. Uriașul flux de pasageri – sportivi, turiști, personal tehnic – va fi gestionat de aici.

În total, pe cele două aeroporturi internaționale din Doha vor fi 900 de zboruri pe zi.

Potrivit firmelor de consultanță, organizarea costă 220 de miliarde de euro, de cinci ori mai mult decât ultimele 7 campionate la un loc.

32 de echipe, inclusiv cea a ţării gazdă, au un singur obiectiv la primul turneu final de campionat mondial care are loc iarna, dar într-o ţară mereu caldă: să obţinătrofeul competiţiei. Opt stadioane, având capacitatea între 40.000 şi 80.000 de spectatori, găzduiesc cele 64 de partide ale Campionatului.

>