Breaking news

A fost descoperită o planetă locuibilă, asemănătoare cu Terra

Descoperire de senzație realizată de astronauți. Aceștia au identificat o planetă asemănătoare cu Terra, pe care se poate trăi, și care se află la doar La 20 de ani-lumină de Pământ.

gliese581Descoperirea aparține cerectătorilor de la Universitatea California. Conform acestoria, gravitaţia noii planete  le-ar permite oamenilor să meargă pe suprafaţa ei, care are atmosferă şi temperaturi medii situate între -31 şi -12 grade Celsius.

Gliese 581g, în jurul căreia gravitează planeta atât de asemănătoare cu Terra, se află în galaxia noastră, Calea Lactee, şi este o stea pitică, de vreo trei ori mai mică decât Soarele şi de vreo 50 de ori mai rece.

În jurul ei gravitează în total şase planete. Astronomii au botezat planeta locuibilă Gliese 581 g care are o masă de circa patru ori mai mare decât cea a Pământului, între 3,1 şi 4,3, din estimările astronomilor, şi un diametru de 1,2 până la 1,4 ori mai mare.

Gravitaţia este asemănătoare cu cea a Terrei, permiţându-i unui astronaut să meargă pe suprafaţa ei fără prea mare efort. Pe Gliese 581 g, anul are 37 de zile, planeta învârtindu-se în jurul stelei sale pe o orbită circulară, pe care o parcurge în 36,6 zile.

Spre deosebire de Pământ însă, Gliese 581 g nu are zile şi nopţi, o parte fiind luminată aproape tot timpul, în timp ce cealaltă se află în întuneric.

Oamenii de ştiinţă sugerează că Universul este plin de planete asemănătoare cu a noastră.