Breaking news

A fost creată prima celulă vie cu ADN sintetic

Cercetătorii americani au reușit să creeze prima celulă vie cu genom sintetic, ceea ce reprezintă un uriaş pas înainte pentru descifrarea mecanismelor vieţii, deschizând drumul către fabricarea de organisme artificiale.

celulavieEste vorba de crearea primei celule vii sintetice, în sensul că aceasta provine în întregime dintr-un cromozom sintetic„, a declarat cercetătorul Craig Venter.

Venter este creatorul institutului care îi poartă numele şi coautor al primei secvenţieri a genomului uman, realizată în anul 2000.

„Acest cromozom (element purtător al informaţiei genetice conţinând un grup de gene ale organismului, n.r.) a fost produs pornind de la patru flacoane de substanţe chimice şi de la un sintetizator, iar totul a început cu câteva informaţii dintr-un computer”, a explicat Craig Venter, care consideră noua sa realizare drept „o etapă importantă din punct de vedere ştiinţific şi filosofic”.

Această descoperire este într-adevăr un instrument foarte puternic care ne permite să încercăm să creăm ceea ce aşteptăm de la biologie. Avem în vedere o gamă largă de aplicaţii„, a declarat savantul american.