Breaking news

A fost creat un top al celor mai mari escroci din lume

Revista Business Talks vă prezintă un top inedit, al celor mai mari escroci din lume. Au furat milioane, ba chiar miliarde de dolari, folosindu-se de arta persuasiunii și profitând de naivitatea și lăcomia oamenilor.

Lista celor mai mari cinci escroci din istorie alcatuită de revista Business Talks este următoarea:

1. Brokerul Bernie Madoff – escrocheria sa a fost frumos ambalată ca o afacere curată, așa că era mult mai greu pentru păcăliți să-și dea seama ce se întâmplă. – Bernard L. Madoff Investment Securities – escrocul a înșelat în jurul a trei milioane de oameni timp de 30 de ani. El primea capitaluri pe care trebuia să le administreze și să le investească. De fapt, el depunea banii într-un cont bancar fără a investi absolut nimic. Pentru rambursarea banilor vechilor deponenți folosea sumele depuse de noii investitori. Dădea impresia unei performanțe excepționale, pe baza căreia atragea din ce mai mulți investitori, dar cu fiecare an care trecea el delapida capitalul încredințat. Escrocheria a ieșit la iveală odată cu izbucnirea crizei: mai mulți deponenți au vrut să-și recupereze banii, toți odată, iar Madoff nu a reușit să returneze fondurile. Schema lui Bernie Madoff a coborât în 2008 și i-a costat pe investitori aproximativ 65 de miliarde de dolari. Închis în același an, bătrânul Madoff ajuns acum la 73 de ani își ispășește pedeapsa la Complexul Federal de Corecție Butner, o închisoare de securitate medie din estul Carolinei de Nord fiind condamnat la 150 de ani de închisoare. Dar poate că cea mai aspră pedeapsă pentru Madoff a fost sufocarea unuia dintre fiii lui, care nu și-a mai revenit odată ce tatăl lui a ajuns la închisoare.

2. Frank Abagnale (născut în 1948) este nu numai unul dintre cei mai mari escroci ai tuturor timpurilor, ci un om incredibil de versatil și de ingenios. În anii ’60, tânărul Abagnale a efectuat o falsificare cu ajutorul cărora s-au scurs din bănci aproximativ cinci milioane de dolari. Însă nu a fost talentat doar la escrocherii financiare, ci și la actorie, reușind să joace roluri dintre cele mai diverse. Și nu pe micul ecran, ci în viața reală. Fără nicio pregătire de specialitate, Frank s-a angajat ca pediatru la un spital din statul Georgia, unde a lucrat timp de 11 luni fără ca cineva să își dea seama că nu era medic. Apoi, recurgând la o diplomă falsă de absolvent al Universității Harvard, a primit un post chiar la oficiul procurorului general al statului Lousiana. Prins într-un final, Abagnale a făcut patru ani de pușcărie. Însă, guvernul american și-a dat seama că un om cu astfel de talente trebuie folosit pentru prinderea altor infractori.

3. Victor Lustig (1890-1947) a intrat în istorie drept omul care a reușit să vândă Turnul Eiffel. Și nu o dată, ci de două ori. În 1925, cehul s-a aflat la Paris și a văzut într-un ziar că turnul s-a deteriorat și că sunt necesare reparații. Lustig și-a confecționat imediat un document prin care s-a prezentat drept adjunctul ministrului francez pentru Poștă și Telegraf, împuternicit să vândă Turnul Eiffel. Apoi a organizat o licitatie la un hotel de lux unde au venit mai multi oameni de afaceri. În cadrul licitației a vândut dreptul de folosire pentru a se întoarce unul dintre cei prezenți, după care a fugit la Viena cu o cutie plină cu bani. Când și-a dat seama că a fost păcălit, de rușine, păgubitul nu a spus nimic autorităților astfel încât afacerea a rămas ascunsă. Asta i-a permis lui Lustig să se întoarcă la Paris și să vândă inca o dată Turnul Eiffel, după aceeași schemă. A reușit să scape de închisoare și de această dată, chiar dacă a doua victimă la pârât la poliție. Lustig nu s-a cumintit și și-a continuat ecrocheriile care, până la urmă, i-au adus o pedeapsă de 20 de ani la Alcatraz.

4. Shaun Greenhalgh, un britanic în vârstă de 50 de ani. Intre 1989 și 2006, bărbatul a realizat un număr impresionant de falsuri după artiști celebri precum Constantin Brâncuși, Paul Gaugain, Man Ray , dar și statui sau alte lucrări pe care le vindea drept antichități. Lucrând împreună cu mai mulți membri ai familiei sale, Greenhalgh a reușit să vândă falsurile unor muzee, galerii și cumpărători privați pentru aproape un milion de lire sterline. În 2007, bărbatul a fost condamnat la patru ani și opt luni de închisoare.

5. George C. Parker (1870-1936) a vândut proprietăți celebre din New York, cum ar fi Statuia Libertății, Muzeul Metropolitan de Artă sau Podul Brooklyn. Toate acestea au fost vândute de cel puțin trei ori până când Parker a fost arestat și închis pe viață.

>