Breaking news

A fost creat discul ce permite stocarea datelor timp de 1 milion de ani

loading...

Specialiștii britanici au creat un disc care poate stoca informația timp de un milion de ani. Discul minune, intitulat ”Cristalul de memorie Superman”, rezistă la temperaturi de până la 1000 de grade.

disc revolutionarOamenii de ştiinţă de Universitatea din Southampton au inventat un nou suport ce permite stocarea datelor timp de 1 milion de ani.

„Cristalul de memorie Superman” a fost creat din straturi de sticlă nanostructurate, are o capacitate de 360 de tera şi poate rezista chiar şi la temperaturi de până la 1.000 de grade.

Specialiştii l-au testat deja, imprimând pe disc copia unui fişier de tip text prin intermediul unui laser ultra-rapid ce produce pulsaţii de lumină etrem de scurte şi foarte intese.

E palpitant să te gândeşti că am creat primul document care cel mai probabil va supravieţui mai mult decât rasa umană. Această tehnologie poate păstra ultima dovadă a civilizaţiei: tot ce am făcut noi nu va fi uitat”, a declarat profesorul Peter Kazansky.

Oamenii de ştiinţă spun că discul va fi extrem de util marilor companii care au nevoie să stocheze volume mari de date.

Dezvoltăm o formă foarte stabilă şi portabilă de stocare folosing sticla, ceea ce ar putea fi de mare ajutor organizaţiilor care au arhive mari”, a explicat cercetătorul Jingyu Zhang de la Centrul de Cercetare Optoelectrică al Universităţii din Southampton.

În prezent, companiile sunt nevoite să-şi copieze arhivele o dată la cinci sau zece ani pentru că hard-disk-urile au o durată de viaţă relativ scurtă.

Muzeele care doresc să păstreze informaţii sau documente importante din arhiva naţională spre exemplu, vor putea beneficia de această invenţie”, a conchis Jingyu Zhang.

Datele sunt înregistrate prin auto-asamblate nanostructuri create în cuarț topit, care este capabil să stocheze cantități mari de date pentru peste un milion de ani.

Codificarea informațiilor se realizează în cinci dimensiuni: Dimensiunea și orientarea în plus față de cele trei poziția dimensională a acestor nanostructuri.

Pare complicat, dar ceea ce înseamnă în esență este că, folosind lasere ultrarapide, putem codifica acum o bucată de cuarț cu informații 5D sub forma de puncte nanostructurate separate de doar o milionime dintr-un metru.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>