Breaking news

A fost aprinsă flacăra olimpică la FOTE 2023. România participă cu 18 sportivi

Flacăra Păcii a fost aprinsă sâmbătă seară la Trieste, orașul italian care timp de o săptămână va găzdui cea de-a XVI-a ediție de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European – FOTE.

Friuli Veneția Giulia 2023 a fost aprinsă în sâmbătă seară în Piazza Unita D’Italia, din Trieste. Cei peste 1300 de sportivi care se vor întrece la 14 sporturi și discipline sportive au sosit cu autocarele puse la dispoziție de organizatori din toate cele 12 baze sportive aflate la distanțe de peste două ore distanță de locul festivității.

Cu toții s-au bucurat de atmosfera de sărbătoare chiar dacă vântul Bora, care bate iarna în golful Trieste, s-a pornit chiar în această seară și a suflat cu putere, iar temperatura a scăzut cu multe grade sub minus. Frigul nu i-a împiedicat însă pe sportivii din cele 47 de țări participante să lege prietenii, să schimbe insigne potrivit tradiției și să se bucure de ocazia de a fi ÎMPREUNĂ înainte de startul întrecerilor.

Purtătorii de drapel Elisabeta Duicu – biatlon și Mircea Jipescu – sărituri cu schiurile s-au aflat în fruntea  delegației României care a defilat în aplauzele celor prezenți.

Prima reprezentată a Team României care va intra în concurs va fi Nóra Barta, la 1500 m, short track.

Festivalul Olimpic al Tineretului European Friuli Veneția Giulia se desfășoară în perioada 21-28 ianuarie 2023.

La Festivalul din Italia, Team Romania va avea în componență 18 sportivi care vor concura la opt discipline sportive -biatlon, patinaj artistic, schi alpin, schi alpinism, schi fond, sărituri cu schiurile, short track și snowboard.

România a fost reprezentată în întrecerile olimpice de short track numai la șase dintre cele 16 ediții de iarnă ale FOTE, dar la această disciplină tricolorii au înregistrat cele mai valoroase rezultate din istoria prezențelor românești la Festivalul hibernal al juniorilor.

La Brașov, în 2013, Emil Imre a cucerit primul titlu pentru România, singurul de până acum din istoria participării tricolorilor la edițiile de iarnă ale FOTE. Imre și-a adjudecat AUR la 1000 m și ARGINT, la 500 m, iar short-track-ul  a devenit sportul românesc cu cele mai strălucitoare rezultate la edițiile de iarnă ale FOTE.

Cele mai valoroase rezultate ale TEAM ROMANIA la edițiile FOTE din 2005 și 2019 au fost obținute la această disciplină, la ambele ediții tricolorii clasându-se pe locul 11.

În 1999, la Poprad-Tatry, Katalin Kristo a fost prima reprezentantă a României care a luat startul în întrecerile de short track din cadrul FOTE. Ulterior, ea a participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice – Salt Lake City 2002, Torino 2006 și Vancouver 2010

La FOTE Friuli Veneția Giulia 2023, România va fi reprezentată de Nóra Barta; antrenor Zsolt Kalamár-Kertész.

La ultima ediție de iarnă a FOTE, în 2022, la Vuokatti, în Finlanda, cea mai bună clasare a componenților lotului de short track al României a fost locul 9 ocupat de Antal Apor, Biborka Farkas, Adam Dobos, Sarolta Gal la ștafetă mixtă 3000 m. La individual, cel mai valoroasă clasare a românilor a fost locul 16 ocupat de Sarolta Gal.

>