Breaking news

Cardinalii au ales miercuri seară, un nou Papă la Vatican

Cardinalii electori au ales miercuri seară, al Vatican, după a treia rundă de vot, un nou Suveran Pontif care va conduce Biserica Catolică.

nou papa la vaticanHABEMUS PAPAM. Cei 115 cardinali electori s-au pus de comun acord cu privire la succesorul Papei Benedict al XVI-lea, care a renunțat la pontificat începând cu 28 februarie 2013.

Fumul alb care a ieșit pe coșul de la Vatican a dat vestea mult așteptată de întreaga lume catolică dar și de sutele de mii de pelerini care așteptau în ploaie în Piața Sfântul Petru de la Vatican care au izbucnit în lacrimi de fericire și bucurie.

Noul Suveran Pontif este Jorge Mario Bergolio, Arhiepiscop de Buenos Aires.

Alegerea celui de-al 266-lea Suveran Pontif va pune capăt unei luni agitate, care a început la 11 februarie, atunci când Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat în mod neaşteptat demisia, la vârsta de 85 de ani.

Pe hornul Capelei Sixtine pe care a ieșit fumul alb, întreaga după amiază a stat un pescăruș.

Înainte ca fumul să se ridice din Capela Sixtină şi clopotele Sfântului Petru să bată, cardinalul italian Giovanni Battista Re, primul dintre cardinalii episcopi, îl va întreba pe cel ales: “acepţi alegerea ta canonică drept Suveran Pontif?”. El va răspunde da şi îşi va alege numele conform propriei opţiuni şi afinităţilor sale cu apostolii, sfinţii sau papii din trecut.

După 40 de minute, timp în care cardinalii vor depune jurământul de credinţă, iar noul Papă va îmbrăca noile sale vestminte, cardinalul francez Jean-Louis Tauran va avea privilegiul să anunţe în latină mulţimea reunită în Piaţa Sfântul Petru: “Habemus papam” urmat de numele celui ales. Ulterior, purtând o etolă roşie pe umeri, noul Papă se va arăta lumii întregi. Un nou pontificat va începe în istoria veche de 2000 de ani a creştinismului.