Breaking news

97 de militari, condamnați la închisoare în dosarul „Mită pentru generali”

Justiția dă o lovitură dură Armatei Române. Doi generali și 95 de militari au fost condamnați miercuri, la închisoare, de către Înalta Curte, în dosarul ”Mită pentru generali”.

militari romaniFostul adjunct al Direcţiei de management şi şeful Direcţiei de instruire şi doctrine din Statul Major General din MapN, 24 de ofiţeri, 15 subofiţeri şi 71 de caporali au fost trimiși după gratii, de către un complet de trei judecători ai Înaltei Curți.

Fost adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umane din Ministerul Apărării, generalul Ion Marian şi fost şef al Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General din MApN, generalul Mihai Chiriţă au fost condamnaţi  la patru ani respectiv, doi ani de închisoare cu executare pentru instigare la fals intelectual. Închisoare cu executare, trei ani, a primit şi Ionuţ Crinu Onel.

Magistraţii i-au condamnat pe Nicolae Zamfirache, Liviu Ion Bocanu, Nae Cornel, Ionel Corduban Oniciuc, Nicolae Dragomir, Ioan Burghelea, Vasile Vreme, Nicolae Mitu, Mihăiţă Băleau, Stan Condruz, Costel Gabi Drăgoescu, Gheorghe Anghelina, Vasile Alexandru, Laurenţiu Dragoş Matei şi Cătălin Drăgan, Valentin Dincă, Costel Caba, Iulian Geluţu Marin, Gheorghiţă Huluba, Viorel Ciocan, Cătălin Vasile Stanciu, Ionel Lepădat, Francisc Deac la trei ani de închisoare, dar cu suspendare.

Alte 63 de persoane au fost condamnate la câte doi ani de închisoare cu suspendare, iar şase inculpaţi, au primit câte un an, respectiv, doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Potrivit procurorilor, folosindu-se de puterea funcţiilor şi a gradelor militare pe care le deţineau, inculpaţii cu funcţii de conducere au acţionat în aşa fel încât unii candidaţi care voiau să se angajeze în armată, să promoveze în mod ilegal, după ce primiseră subiectele la unele probe scrise, în schimbul unor sume de bani.

Astfel, promovarea candidaţilor dispuşi să apeleze la metode frauduloase s-a făcut în detrimentul candidaţilor care ar fi trebuit, în mod legal, să fie declaraţi admişi la aceste concursuri şi selecţii, susţin procurorii DNA.

Condamnaţii ar fi fraudat trei concursuri, unul susţinut în perioada 2009-2010, la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Breaza când au fost organizate, în mod succesiv, mai multe activităţi de selecţie a unor candidaţi pentru a deveni militari profesionişti (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldat sau gradat voluntar) precum şi selecţii pentru elevi sau studenţi în vederea admiterii la o serie de instituţii de învăţământ militar. Selecţia consta în probe eliminatorii psihologice şi de aptitudini fizice.

Celelalte concursuri, au avut loc în anul 2010, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti, pentru ocuparea unor posturi de maiştri militari şi subofiţeri, constând în probe scrise la materiile limbă engleză, matematică-fizică, legislaţie, pregătire militară generală şi psihotehnică.

Procurorii au stabilit că această grupare infracţională, o parte din inculpaţi au pretins şi au primit de la candidaţi echivalentul a peste 82.000 euro ca preţ al traficării influenţei.

Decizia de azi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.