Breaking news

96 profesori, absolvenţi de licee şi părinţi ai acestora, cercetați penal de DNA pentru fraudă la BAC

Procurorii DNA au început urmărirea penală a 96 de persoane, profesori, absolvenţi de licee şi părinţi ai acestora, pentru fraude la examenul de BAC din județul Ialomița.

frauda bac specialDin cele 96 de persoane urmărite penal, 87 sunt absolvenţi de licee şi părinţi ai acestora, iar restul sunt profesori și inspectori școlari.

Otilia Dumitru, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa, având calitatea de preşedinte al Comisiei judeţene de BAC, este acuzată de DNA de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată.

Nica Balaciu, profesor de psihologie şi director la Liceul Pedagogic „Matei Basarab” din Slobozia, preşedinte al Centrului zonal de evaluare 100 și Cătălin Gogotă, profesor de geografie la Grupul Şcolar Vlădeni, membru în cadrul Centrului zonal de evaluare 200, sunt acuzați de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă în formă continuată.

Și profesorii evaluatori, Sorin Stere, Marius Curt, Cristian Manea, Dulcinica Elena Sandu și Marius Răzvan Dinu, sunt acuzați de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă în formă continuată.

Pentru aceleași infracțiuni este cercetat penal și Radu Liviu Bâra, profesor de matematică şi director adjunct la Grupul Şcolar „Sfânta Ecaterina” din Urziceni.

Există date și indicii temeinice că, în schimbul facilitării acordării unor note mai mari sau care să asigure promovarea examenului de bacalaureat, profesorii din grupul infracţional organizat au pretins şi primit de la candidaţi sau de la părinţii acestora sume cuprinse între 100 euro şi 1.300 lei/disciplină de concurs. În cadrul grupului infracțional organizat, cadrele didactice sus menționate aveau, fiecare, atribuții clar stabilite, întreaga activitate fiind condusă şi coordonată de inspectorul școlar Dumitru Otilia care avea și calitatea de preşedinte al Comisiei judeţene de bacalaureat. Aceasta stabilea anumite semne distinctive care, prin intermediul celorlalte cadre didactice, erau transmise candidaților la examen, pentru a fi înscrise în anumite locuri pe lucrările scrise. Lucrările astfel marcate de către candidaţi erau identificate de Balaciu Nica și Gogotă Cătălin, președinte, respectiv membru în cadrul centrelor zonale de evaluare şi erau repartizate profesorilor evaluatori implicaţi în activitatea infracţională”, se arată în rezoluția de începere a urmăririi penale a procurorilor DNA.

Procurorii spun că profesorii au utilizat trei modalităţi frauduloase de corectare şi de înregistrare a rezultatelor în scopul asigurării promovării probelor de bacalaureat, după cum urmează:

– acordarea unor note supraevaluate raportat la conţinutul lucrărilor;
– completarea lucrărilor candidaţilor de către profesorii evaluatori cu rezolvarea corectă a subiectelor, integrală sau parţială (în prealabil, profesorii le ceruseră candidaţilor vizaţi ca, în situaţia în care nu cunosc răspunsul în întregime sau în parte al subiectelor, să lase spaţii libere în lucrare, astfel încât să se poată interveni şi completa răspunsul);
– consemnarea unor note vădit mai mari în catalogul electronic şi, implicit, în diplomele de bacalaureat, în raport cu notele acordate pe lucrări.