Breaking news

90 de ani de la încoronarea primilor regi ai României la Alba Iulia

Luni, la Alba Iulia a fost organizată o ceremonie pentru a marca împlinirea a 90 de ani de la încoronarea primilor regi ai României Mari, Ferdinand şi Maria.

Pe 15 octomrbie 1922, la Alba Iulia se încoronau primii regi ai României. Pentru a marca 90 de ani de la acest eveniment, autoritățile de la Alba Iulia au organizat o ceremonie în care au fost expuse coroanele, sceptrul şi alte obiecte care au aparţinut suveranilor.

Principalele piese expuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, sunt coroanele Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, mantiile purtate de aceştia la încoronare şi sceptrul regal.

Numai coroanele regale sunt estimate la 15 milioane de euro, astfel încât pentru expunerea acestora s-au luat măsuri speciale de siguranţă şi pentru a fi transportate de la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti până la Alba Iulia s-a întocmit o poliţă de asigurare în valoare de 10.000 de euro.

Principesa Margareta, Principele Radu şi Princepele Nicolae au ajuns, luni, la Alba Iulia, cu trenul regal, pentru a lua parte la un eveniment dedicat sărbătoririi a 90 de ani de la înscăunarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria.

Regele Ferdinand a fost încoronat, acum 90 de ani, în Catedrala Ortodoxă de la Alba Iulia, care a fost construită special pentru încoronarea primilor suverani ai României Mari.

Încoronarea a avut loc la data de 15 octombrie 1922 şi la eveniment au participat, potrivit istoricilor, aproximativ 80.000 de oameni printre care membri ai Caselor Regale din Europa şi oficiali diplomatici.

>