Breaking news

9 mai, ziua Europei

loading...

Astăzi, 9 mai, este celebrată “Ziua Europei”.

În data de 9 mai 1950, Robert Schuman a prezentat propunerea sa de creare a unei Europe organizate, fapt care – în viziunea sa – era indispensabil menţinerii păcii între statele de pe continent. Propunerea sa, numită “The Schuman Declaration – Declaraţia Schuman”, este considerată astăzi baza a ceea ce urma să fie mai târziu Uniunea Europeană.

Robert Schuman, 1886 – 1963, a fost de două ori premier al Franţei, şi a avut câte un mandate ca ministru al finanţelor şi ca ministru de externe.

Ziua Europei este marcată miercuri la Bucureşti, ca şi pe întreg continentul, amintind de istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe de atunci, Robert Schuman. El propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania după secole de rivalităţi. Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a Uniunii Europene.

Astăzi, într-o Europă marcată de criză, Comisia Europeană face apel la aplicarea rapidă a măsurilor de creştere economică. De Ziua Europei, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, recomandă ţărilor membre să nu rateze acest moment favorabil.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian