Breaking news

9 mai, Ziua Europei, celebrată şi în Bucureşti

Toate capitalele de pe bătrânul continent vor marca azi, Ziua Europei. Autorităţile române vor celebra Ziua Europei la Bucureşti prin intermediul unor manifestaţii.

Decizia serbării anuale a Zilei Europei, la data de 9 mai, a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985, amintind de istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.

Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite.

Pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene, Ziua Europei e o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a voinţei de solidaritate, o zi a marii comunităţi din care fac parte. Ziua Europei înseamnă astfel ziua cetăţenilor unei Europe Unite care s-a construit de-a lungul deceniilor ca o unitate în diversitate.

Astăzi, Asociaţia Artiştilor Fotografi din România, în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene şi cu Biroul de Informare al Parlamentului European, organizează, la Bucureşti, prima ediţie a ”Festivalului Fotografiei Europene”, sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

De asemenea tot azi are loc dezbaterea ”Cât de pro-europeni mai sunt românii?”, organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene şi Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Institutul European din România.

Şi Primăriile sectoarelor 2 şi 6 ale Capitalei au pregătit acţiuni care să marcheze această zi.

Programul pregătit de edilul sectorului 2, Neculai Onţanu, cuprinde o paradă militară, defilări ale efectivelor Poliţiei Locale a Sectorului 2, demonstraţii de arte marţiale şi de intervenţie la misiuni de ordine publică, muzică de fanfară, cântece şi dansuri populare.

Primăria sectorului 6 invită bucureştenii la concertul ”La plimbare prin Europa”, care se va desfăşura în Parcul Drumul Taberei şi va fi transmis live în Parcul Crângaşi.

Orchestra Simfonică Bucureşti va deschide manifestarea cu piese muzicale alese special. În a doua parte a spectacolului publicul va fi încântat de acordurile muzicii populare româneşti. Artiştii vor fi acompaniaţi de Orchestra naţională de Folclor Valahia după care ritmul va fi preluat de artiştii Ansamblului Folclor Naţional Transilvania din Baia Mare. Cele două orchestre vor oferi publicului un moment inedit şi vor intrepreta împreună trei melodii printre care imnul Uniunii Europene – Odă bucuriei.

Ministerul Apărării Naţionale a pregătit şi el mai multe acţiuni – depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul ostaşului necunoscut, la Monumentul Eroilor militari căzuţi la datorie şi la Monumentul Eroilor din al Doilea Război Mondial.

>