Breaking news

84 de cetăţeni români şi membrii de familie ai acestora, repatriați din Fâșia Gaza

loading...

Un grup format din 84 de cetăţeni români şi membrii lor de familie a fost repatriat, la cerere, la data 14 iulie 2014, din Fâșia Gaza şi va ajunge în România în cursul acestei zile.

repatriere romani fasia gazaGrupul de cetăţeni români şi familiile acestora au fost preluaţi din Fâşia Gaza, prin punctul de trecere a frontiere Erez (Israel) şi a fost escortat până la Amman, tranzitând teritoriul israelian şi iordanian prin punctul de trecere a frontierei Allenby/ King Hussein Bridge (Iordania).

Din Amman, grupul a fost îmbarcat cu destinaţia Bucureşti, fiind asistat, pe întreaga durată a operaţiunii, de echipe consulare formate din personal al misiunilor diplomatice ale României de la Tel Aviv, Ramallah, Amman, respectiv din Centrala MAE, precum şi de personal militar specializat.

La solicitarea Ministerului Afacerilor Externe, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a dispus efectuarea misiunilor de evacuare  a grupului de cetăţeni cu două aeronave de transport, de tip C 130 Hercules şi C 27 J Spartan, din dotarea Forţelor Aeriene Române, care au executat zboruri pe traseul Bucureşti Otopeni – Aeroportul Internaţional “Queen Alia” din Amman, Iordania şi retur.

Aeronava C-130 HERCULES a fost operată de către un echipaj condus de către căpitan-comandorul Adrian Takacs, iar echipajul aeronavei tip C-27 J SPARTAN a fost comandat de locotenent-comandorul Ion Stăiculescu.

Din celula de criză condusă de către ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, au făcut parte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, ai  Ministerului Apărării Naţionale, precum şi ai altor instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.

Toate acţiunile legate de repatrierea cetăţenilor au fost desfăşurate sub directa coordonare a primului-ministru, Victor Ponta.

Costurile întregii operațiuni de evacuare au fost suportate din bugetul Ministerului Afacerilor Externe.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>