Breaking news

75% dintre români sunt de acord cu Unirea Republicii Moldova cu România

Trei sferturi dintre români se declară de acord cu unirea Republicii Moldova cu România. În timp ce o treime dintre participanții la studiu cred însă că majoritatea cetățenilor moldoveni nu sunt de acord cu unirea țării lor cu România.

marea unirePotrivit unui sondaj IRES, realizat pe 29 noiembrie 2013, 75% dintre români sunt pro Unirea României cu Republica Moldova.

64% dintre respondenți au auzit despre declarațiile președintelui Traian Băsescu potrivit cărora: următorul proiect politic pentru România, după NATO și UE este unirea cu Republica Moldova.

63% dintre participanții la sondaj au o părere bună și foarte bună  despre această declarație, în timp ce 20% au o părere proastă și foarte  proastă.

Peste 70% dintre respondenți sunt de acord cu declarația Președintelui României conform căreia ”acum e oportun să o spunem, avem acest obiectiv, dacă  vor vrea moldovenii, am spus-o la Chișinău. Sunt convins că dacă la Chișinău va exista un interes unionist,  România va spune da”.

Chestionarul a fost realizat în ziua în care Republica Moldova a făcut primul pas spre Uniunea Europeană, semnând la Vilnius, în Lituania, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Lituania, Acordul de Asociere și pe cel de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

După summit, premierul moldovean, Iurie Leancă, întrebat corespondentul RIA Novosti, dacă este posibilă o unificare politică a celor două state, Leancă a răspuns: Nu, pentru că noi ne fixăm obiective concrete în ceea ce privește aderarea Moldovei la UE. Când vom fi membru al UE, vom face parte dintr-un spațiu economic și comercial comun. Nu vor exista frontiere interne. Acesta este obiectivul pe care îl urmărim.

>