Breaking news

70% din medicii români vor să plece din țară

De la o zi la alta tot mai mulți medici și asistente medicale se gândesc să părăsească România în favoarea unui job în alte țări din Europa, unde salariile sunt infinit mai mari.

medici-familie1111-vtConform unui studiu realizat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, aproximativ 70 % dintre medici  iau în considerare posibilitatea de a migra pentru muncă, pricipalul motiv fiind criza economică și scăderea salariilor cu 25%..

Profilul celor care pleacă: au între 30 şi 39 de ani şi 10 ani de vechime în specialitate. Specialiştii susţin că exodul medicilor va dura 20 de ani de acum încolo, ceea va duce la o lipsă acută de servicii medicale de calitate.

Statisticile oficiale arată că, în prezent, peste 6.000 de doctori din cei 40.000 câţi erau înregitraţi în România au părăsit deja sistemul sanitar. La aceştia se adaugă şi numărul asistentelor medicale aflate la muncă în străinătate, adică 6.800 din cele 120.000 asistente înregistrate. Ceea ce înseamnă că un medic ar trebui să aibă în grijă preste 647de pacienţi, iar o asistentă medicală ar trebui să aibă în grijă peste 200 de români. Dacă exodul medicilor continuă în acest ritm, în câțiva ani în România, un singur doctor va avea peste 2.000 de pacienţi.