Breaking news

7 probleme comune ale autoturismelor pe care posesorii trebuie să le știe

Ca și posesor de autoturism trebuie să știi că mașina ta, cu timpul, va întâmpina probleme mecanice, fie ele minore. Amânarea acestora nu este tocmai cea mai bună decizie, deoarece toate sistemele sunt interconectate, iar o defectiune minoră poate conduce la una critică, rezultând bătăi de cap și cheltuieli mai ridicate.

În cazul în care sesizezi una din următoarele probleme despre care vom discuta, recomandarea noastră este vizita într-un service auto pentru a fi sigur că siguranța ta și performanța mașinii sunt asigurate.

1. Martori aprinși în bord.

Acești martori se aprind atunci când calculatorul mașinii (ECU) depistează o eroare pe unul din senzorii instalați pe sistemele mașinii. Un martor aprins poate avea diferite cauze, de aceea vizita într-un service auto este absolut necesară. Aceștia vor pune un tester autorizat, astfel depistând codurile de eroare înregistrate de calculatorul mașinii și depista exact problema care a cauzat aprinderea martorului. Spre exemplu martorul de Check Engine se poate aprinde din mai multe cauze, cum ar fi defecțiunea turbinei, înfundarea filtrului de particule sau a debimetrului de aer.

 

2. Motorul are fluctuații sau nu pornește ?

Cauza acestei probleme poate proveni din defecțiunea uneia din comonentele sistemului de combustibil sau aprindere. Pentru ca motorul să funcționeze eficient, cantitatea potrivită de aer și combustibil trebuie să se amsetece, iar apoi să ardă în camera de ardere.

Spre exemplu în cazul în care mașina nu pornește, poate fi o problema din cauza pompei de alimentare, combustibilul neajungând în rampă. O altă problemă poate fi cauzată de debimetrul de aer, acesta înregistrând valori greșite nu va știi cantitatea de aer necesară pentru a realiza amestecul de aer-combustibil.

3. Trepidații în volan la o anumita viteză.

Aceasta este o problema des întâlnită și apare cu timpul, în urma deteriorarii unei componente ale suspensiilor, la virare scotând și un boncănit. O altă cauză poate fi deteriorarea rulmenților, aceștia vor scoate un huruit în timpul rulajului pe care este greu să nu îl sesizați.

În cazul în care volanul prezintă trepidații la viteze mari, aceastea pot fi cauzate de probleme ale anvelopei sau jantei, fie aceasta s-a dezechilibrat, fie s-a ovalizat. Trepidații pot aparea și la frânare, atunci când unul din discurile de frână este ovalizat.

Pentru a depista corect problema, vă recomandăm vizita într-un service auto.

4. Scârțâit la frânare sau pedala moale?

Franele sunt cele care se uzeaza în mod natural odată cu folosirea, așa că este absolut necesar ca acestea să fie verificate frecvent pentru a asigura buna funcționare a sistemului de frânare.

Atunci când este sesizat un scârțâit la frânare, acesta poate fi cauzat de deterioarea plăcuțelor de frână, dar în unele cazuri poate fi și o cauză minoră, precum prinderea unei pietricele.

Dacă la franare simțiți că pedala este moale, observând o schimbare asupra cursei pe care o făceați de obicei, acest lucru poate fi cauzat de defectarea pompei de frână, aceasta pierzând presiune.

5. Tocirea cauciucurilor pe exterior sau interior?

O altă problemă des întâlnită este tocirea cauciucurilor. Această problemă apare fie din cauza dezechilibrării unghiului de fugă sau defecțiunea unei componente a sistemului de direcție. Pentru a te asigura că problema este rezolvată corect, mergi într-un service auto și cere o constatare în urma celor sesizate. Atenție, după fiecare schimbare a componentelor de direcție este necesară echilibrarea unghiului.

6. Autoturismul consumă foarte mult ulei?

Uleiul este absolut vital pentru funcționarea motorului, de aceea este recomandat ca la 10-12.000 de km acesta să fie schimbat, mai ales pentru autoturismele second-hand. Este recomandat ca frecvent să verificați nivelul uleiului cu ajutorul jojei sau al navigației pentru a vă asigura că totul este în regulă. Pentru unele autoturisme este normal consumul de ulei, dar în cazul în care sesizați că acest consum este foarte ridicat, faceți urgent o vizită într-un service auto.

7. Creșterea consumului de combustibil?

Dacă motorul funcționează eficient, arderea de combustibil se va face într-un ritm echilibrat, dar în cazul unei defecțiuni veți observa un consum mai ridicat. Consumul ridicat poate fi cauza întreținerii. Revizii precum filtrul de aer, combustibil și bujii sunt absolut necesare.

O altă problema care poate influența consumul poate fi cauzată de etanșarea imperfectă a injectoarelor. Acest lucru poate fi sesizat daca ne uităm pe langa acestea și observam pete umede.

Acestea au fost cele șapte probleme comune pe care le poate întâmpina orice posesor de autoturism și de care trebuie să fie conștient. Așa cum am specificat, pentru a evita apariția unor probleme grave este recomandat ca imediat după ce sesizați una din probleme să vizitați un service auto pentru constatare.

>