7 companii amendate cu 4,2 milioane lei de căte Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenţei a amendat cu 4,2 milioane lei şapte agenţi economici care au participat, în anul 2008, cu oferte trucate la licitaţia organizată de Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) în vederea atribuirii biletelor de tratament balnear în staţiunea Băile Olăneşti.

valutaÎn urma unei investigaţiei declanşată din oficiu, în anul 2009, de Consiliul Concurenței, firmele SC Olăneşti Riviera SA, SC Sind România SRL , SC Barreco Lary SRL, SC Omicron SRL, SC Tour Alice SRL, SC Hodo SRL şi SC Nex SRL au fost amendate întrucât s-au înțeles între ele să particpe cu oferte trucate la o licitație organizată de casa de pensii.

În urma înțelegerii, cele şapte societăţi din Băile Olăneşti şi-au împărţit numărul de locuri şi au stabilit tarifele ofertate în cadrul licitaţiei.

În domeniul achiziţiilor publice concurenţa se manifestă în momentul participării la licitaţii. Prin trucarea licitaţiei au fost anulate avantajele pe care beneficiarii biletelor de tratament, în calitate de consumatori, ar fi trebuit să le obţină, respectiv un număr mai mare de locuri la tratament şi o mai bună calitate a serviciilor. Dorim să depistăm şi să corectăm disfuncţionalităţile din acest domeniu, din punct de vedere al concurenţei, astfel încât în final să avem o cheltuire eficientă a fondurilor publice, precum şi îmbunătăţirea transparenţei utilizării lor” a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

>